Srbija: Dvostruko brži ADSL

Dupliranje brzina ADSL priključka na internet kod vodećih provajdera u Srbiji počelo je juče.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.08.2007.

18:12

Default images

Internet provajderi u Srbiji počeli su prebacivanje korisnika na brži ADSL priključak duplirajući brzinu pri dobijanju podataka sa interneta (downstream), dok će kod slanja podataka (upstream) brzine ostati iste.

Ovo konkretno znači da će korisnici koji su koristili brzine od 256/64 kilobajta u sekundi biti automatski prebačeni na brzinu od 512/64 kilobajta u sekundi, dok će cene ostati nepromenjene.

Svi vodeći internet provajderi su za 1. septembar najavili dupliranje brzina ADSL paketa, nakon odluke Upravnog odbora Telekoma Srbije.

Samo Ukrajina i Albanija iza Srbije

Ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Srbije Aleksandra Smiljanić ocenila je da je cena Interneta "visoka", naročito u odnosu na druge zemlje u okruženju.

Ona je u intervjuu za dnevni list "Danas" kazala da je naročito nepristupačna cena brzog Interneta i izrazila nezadovoljstvo što vodeća svetska telekomunikaciona tehnologija VOIP (prenošenje glasa preko Interneta), još nije prisutna u Srbiji, što bi, kako je rekla, bila najjeftinija varijanta telefoniranja sa inostranstvom.

Prema njenim rečima, prepreka tome je što ukoliko bi Telekom Srbija uveo VOIP uslugu, posledično bi se očekivao značajan pad prihoda, a i smanjenje obaveze pružanja telefonskih usluga svim građanima Srbije.

Ona je navela da Srbija u oblasti telekomunikacija "zaostaje" u širokom pojasu, tako da je u Evropi "treća od pozadi", ispred Ukrajine i Albanije.

Prema njenim rečima, jedino rešenje je otvaranje tržišta za strani kapital, kroz liberalizaciju uslova za ulazak novih operatera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: