Ugovor Jat tehnike vredan 3 mil. €

"Jat tehnika" je sklopila ugovor o petogodišnjoj saradnji sa britanskom niskotarifnom avio-kompanijom "Džet tu kom“ (JET2.com.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 31.08.2007.

15:39

Default images

Ugovorom je predviđeno da "Jat tehnika" postane ekskluzivni serviser flote britanske kompanije, koja broji 23 aviona tipa Boing 737-300. Realizacija ugovora počeće servisom šest aviona do marta sledeće godine, a vrednost konkretnog posla iznosi tri miliona evra.

Uz podsećanje da je "Jat tehnika“ sklopila ugovor o saradnji i sa ruskom avio kompanijom "Siberijan erlajns“, u saopštenju je ocenjeno da će "novi ugovoreni poslovi Jat tehniku staviti u bitno izmenjenu poziciju uoči najavljene privatizacije".

Prema odluci Komisije Vlade Srbije za restrukturiranje i privatizaciju javnih preduzeća, Agencija za privatizaciju pokrenula je prošlog meseca postupak izbora finansijskog savetnika za privatizaciju "Jat tehnike", koji bi uskoro trebalo da bude okončan.

Cilj Vlade Srbije u privatizaciji tog preduzeća, kako je objavila Agencija za privatizaciju, jeste "da se privuče ugledni domaći ili strani strateški investitor, koji poseduje stručnost, upravljačko znanje i finansijsku snagu potrebnu da se poboljša učinak preduzeća". Cilj privatizacije je i da sprovede neophodan investicioni program radi iskorišćenja i obezbeđivanja dugoročnog razvojnog potencijala.

Preduzeće za održavanje aviona "Jat tehnike" osnovano je 2005. godine, izdvajanjem iz nacionalne aviokompanije "Jat ervejz". To preduzeće zapošljava 974 radnika, a osnovna delatnost firme je održavanje aviona, motora, avio komponenti, kao i pružanje specijalnih usluga.

Preduzeće je lane ostvarilo prihode od prodaje u iznosu od 18,7 miliona evra, dok je neto dobit iznosila 157.113 evra, pri čemu je 69 odsto prihoda ostvareno na domaćem, a 31 odsto na stranom tržištu. Ukupna poslovna aktiva preduzeća na kraju prošle godine bila je 16,6 miliona evra, dok je ukupni kapital iznosio 13,05 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: