Raspisan novi tender za RTB Bor

Posle godinu dana od prvog, danas je objavljen novi, drugi tender za prodaju imovine Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2007.

18:22

Default images

Minimalna cena za prodaju borskog basena biće 340 miliona dolara. Kompanija Bejzik element, koja je u vlasništvu ruskog milijardera Olega Deripaske, već je najavila da će učestvovati na tenderu, a sličnu najavu je dala i kompanija Ist point, koja je na prvom tenderu bila drugoplasirana.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić za B92 kaže da će predstojeći tender biti u potpunosti transparentan i da očekuje da će se do kraja godine znati ko je pobednik.

"Namera je da se investitor obaveže da ulaže u novu topionicu, da se prestane sa zagađivanjem Bora i da se investira u druge nužne mere za povećanje proizvodnje", rekao je on.

Dinkić dodaje da će početna cena biti za oko 80 miliona dolara viša nego na prvom tenderu, dok će minimalne investicije iznositi 180 miliona dolara, što je tri puta više nego pre godinu dana. Te investicije treba da obezbede izgradnju potpuno nove topionice u Boru i zaštitu životne sredine u skladu sa evropskim standardima. Kupac će morati i da prihvati sve obaveze iz obaveznog socijalnog programa u okviru kojeg će morati da prihvati 4.691 radnika, navodi se na sajtu Agencije za privatizaciju.

„Tender uvek zavisi od konkurencije i što više ponuđača bude bilo manje su šanse da propadne“, kaže ministar Dinkić i napominje da je obavezni depozit podignut tri puta.

Menadžment Rudarsko-topioničarskog basena Bor smatra da se sa pobednikom na tenderu mora precizno definisati plan i dinamika investiranja, koja bi striktno morala da se poštuje, kako se ne bi dogodilo isto što i na prethodnom tenderu. Stav Samostalnih sindikata je da nikako ne treba prodavati sav kapital borskog basena. “Mi samo hoćemo da država ima udeo u akcijama RTB-a Bor, a da ne bude prodato sto odsto vlasništva, jer na taj način mi imamo sigurnost”, kaže Dragan Aleksić, predsednih samostalnih sindikata RTB-a Bor.

Ipak, ekonomisti se boje da i novi tender može da propadne, a Milan Kovačević objašnjava da „nije pametno određivati minimalne investicije u vrednosnom iznosu, već je važnije u šta će kupac investirati i da se dogovore svi uslovi”.

Urednica sajta Enerdži observer Sijka Pistolova kaže za B92 da je Oleg Deripaska ozbiljan biznismen, ali da može pokušati da iskoristi slabost srpske vlade prema Rusiji.

"Sama činjenica da ga je gospodin Koštunica primio baca senku na kompletnu ovu transakciju koja će usledeti, jer već može da se očekuje da će Deripaska kupiti basen Bor. Ja lično protiv Deripaske i ruskih biznismena nemam ništa, ali nije mi bilo svejedno kada ga je premijer primio, jer nije posao premijera da prima biznismene iz belog sveta nego da se trudi da ministri koje je imenovao rade svoje poslove", kaže Pistolova.

Podsetimo, na prvom tenderu pobedila je rumunska kompanija Kuprom koja je ponudila cenu od 400 miliona dolara. Ugovor je poništen krajem aprila ove godine zato što Kuprom nije isplatio ugovorenu cenu.

Zainteresovani kupci moći će od 14. septembra da otkupe tendersku dokumentaciju po ceni od 10 hiljada dolara, a rok za dostavljanje zahteva za učešće na tenderu je 5. oktobar. Rok za dostavljanje finalnih ponuda za kupovinu RTB-a je 31. oktobar u 17.00.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: