Vlada objavila još dva aneksa

Vlada Republike Srbije je objavila još dva aneksa Ugovora o davanju koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 30.08.2007.

17:09

Default images

Vlada Srbije je postavila na svojoj Internet stranici anekse 13 i 14 Ugovora o davanju koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega. Na sajtu su 28. avgusta postavljeni tekst Ugovora, kao i 12 od 19 aneksa.

Aneksi 13 i 14 Ugovora o koncesiji za izgradnju auto - puta Horgoš - Požega odnose se na koncesionu naknadu i način plaćanja, kao i na garancije za obezbeđenje sredstava za izgradnju, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

U Aneksu 13 definisan je iznos koncesione naknade i način njenog plaćanja, a prema Ugovoru o koncesiji naknada će biti plaćena na dva načina - putem fiksne avansne naknade ili putem mesečne naknade zasnovane na ostvarenom bruto prihodu od naplate putarine. Početna koncesiona naknada je 10 miliona evra.

Kada je reč o mesečnoj koncesionoj naknadi, ponuda švajcarsko - austrijskog konzorcijuma "FCC/Alpine" sadrži predlog isplate dela mesečnih prihoda u visini od 18,99 od prihoda, a stvarni doprinos zapravo iznosi 14 odsto.

Međutim za prvih šest godina tokom izgradnje autoputa, kako je navedeno u Aneksu 13, "postoji predlog da se naknada drži na nuli". U objašnjenju je navedeno da će za vreme izgradnje autoputa koncesija funkcionisati sa negativnim finansijskim položajem, tako da je Vlada Srbije spremna da "prihvati da će niski prihodi biti zahtevani sve dok čitav autoput ne bude otvoren za saobraćaj".

Mesečna naknada tokom izgradnje iznosiće 10 odsto bruto prihoda od putarine.

Posle otvaranja autoputa za saobraćaj u celosti, koncesionar će započeti isplatu mesečne naknade u iznosu od 18,99 odsto od prihoda, a ta mesečna naknada će ostati u periodu od osam godina (od 2013. do 2020. godine). U narednih 12 godina (od 2021. do 2032. godine), do kraja koncesije, mesečna naknada će biti povećana na 25 odsto od bruto prihoda od putarine.

U Aneksu 14 navedena su četiri oblika garancija koje koncesionar mora da obezbedi i to: garancija za obezbeđenje sredstava za izgradnju autoputa, za dobro izvršenje posla, na ime odgovornosti za propuste i nedostatke i za održavanje objekta. Garancija za obezbeđenje sredstava za izgradnju autoputa daje se na iznos od 10 odsto od predračunske vrednosti investicija 10 miliona evra, u skladu sa dinamikom izgradnje za prvu godinu.

Istovremeno sa predajom ove garancije, tenderska garancija će biti vraćena Koncesionaru od strane Koncedenta(Vlada).

Garancija za dobro izvršenje posla daje se na iznos od 10 odsto od predračunske pojedinačne vrednosti svakog od građevinskih radova za predmet koncesije, a te garancije ostaju na snazi do izdavanja Potvrde o završetku radova ili dobijanja upotrebne dozvole za autoput, šta god da nastupi ranije.

Garancija na ime odgovornosti za propuste i nedostatke daje se na iznos od odsto od vrednosti građevinskih i dostavlja se u roku od 15 dana od dana dobijanja Upotrebne dozvole od Nadležnog organa. Ova garancija ostaje na snazi tri godine.

Garancija za održavanje biće izdata na iznose u skladu sa podčlanom 13.2.7. Ugovora.

Aneksi 3, 4, 5, 11 i 12 još uvek nisu objavljeni, a uvid u njih mogu da imaju poslanici Skupštine Srbije, ovlašćeni predstavnici organa vlasti autonomnih pokrajina, ovlašćeni predstavnici lokalne samouprave i predstavnici medija.

Oni to mogu da urade uz pisani zahtev i potpisanu izjavu, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, da neće snimati, kopirati, štampati ili prepisivati podatke iz dokumenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: