Vlada se bori protiv inflacije?

Bubalo: Vlada Srbije je preuzela sve što je mogla, bilo zabranama ili uticajem, da spreči divljanje cena i poremećaje na tržištu.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 30.08.2007.

09:12

Default images

Ministar trgovine Predrag Bubalo je, reagujući na javno upućen apel guvernera Jelašića da "država sprovede mere kako bi sprečila rast cena roba i usluga za koje je odgovorna", rekao da ne može da se složi s guvernerovom tezom da Vlada nije preduzela ništa.

"Stvaramo liberalnu, tržišnu ekonomiju i nema smisla da pričamo jedno, a radimo drugo. Da, recimo, nismo doneli odluku o zabrani izvoza žitarica, problem celog regiona koji je zahvatila suša, bi se prelio na nas. Jer, države koje su ušle u Evropsku uniju, poput Mađarske, Bugarske i Rumunije, imaju veće fondove i u stanju su da pokupuju sve raspoložive količine žitarica iz Srbije. Onda bi mi došli u situaciju da nemamo ni pšenice, ni kukuruza, ni soje. A, najskuplje je ono što nemate", ocenio je Bubalo.

On kaže da su cene žitarica na berzi na znatno višem nivou nego prošle godine u ovo doba i da je te cene "podigla" suša.

"Pšenica je poskupela za 50 odsto, a suncokret 90 odsto. Razgovrali smo sa mlinarima, pekarima, uljarima i trgovcima. Namera nam je da pokušamo da zaštitimo i standard građana, ali i interese proizvođača", rekao je Bubalo navodeći da je nađeno "srednje rešenje", tako će hleb poskupeti za 13 odsto, prvi put od februara 2005. godine.

On je rekao da vlada sa trgovcima može da razgovara, ali ne i da propisuje marže, jer "kada bi to uradili, odmah bi rekli eto, vraćaju državni socijalizam".

"Cena mesa je u prvih šest meseci imala pad i to ne mali - 6,6 odsto. Sada, kada se cena vratila ili je malo iznad toga, svi optužuju Vladu kako ne radi ništa", naveo je Bubalo.

Na pitanje zašto se ne interveniše iz robnih rezervi, on je objasnio da se robnim rezervama ne može reagovati na sve, jer, onda bi se one pretvorile u nešto sasvim drugo od onoga čemu služe, poručivši da niko ne treba da sumnja u to da će vlada sprečiti bilo kakav krupiji poremećaj na tržištu.

Prema njegovim rečima, ima onih koji vladu kritikuju zbog odlaganja primene novog tarifnog sistema, jer će se 1. aprila, koji je određen kao rok za primenu novog tarifnika, navršiti godinu dana odlaganja.

"Nije stvar volje, ali novi tarifni sistem sadrži značajno povećanje cene za male korisnike i, ono što je pošteno iz ugla proizvođača struje, favorizuje velike. Za njih je, recimo, 7.000 pekara, deo malih korisnika, kao i građanstvo. I za njih bi cena struje porasla za 15 odsto. I, onda znate šta bi se desilo", rekao je Bubalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: