Garancije za kreditiranje Železnice

Skupština Srbije bi trebalo da usvoji predlog zakona o garancijama za kredit za modernizaciju Železnica Srbije.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 29.08.2007.

08:17

Default images

Skupština dobila je na usvajanje po hitnom postupku predloge zakona o davanju garancija za 140 miliona evra kredita Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za modernizaciju Železnice Srbije.

Kako se navodi u obrazloženjima, hitno usvajanje ta dva zakona o garancijama Republike Srbije za kredite Železnici Srbije predloženo je kako ne bi bila ugrožena realizacija projekata zbog rokova koje su odredile banke.

Javno preduzeće Železnica Srbije potpisalo je u julu 2006. godine ugovor sa EBRD o zajmu od 60 miliona evra za nabavku 1.100 teretnih vagona i struga za popravku točkova, a priprema tog ugovora počeće nakon što zakon kojim država potvrđuje garanciju stupi na snagu.

Ugovorom je predviđeno da korišćenje zajma počne u 2007. i da se završi do juna 2010. godine, ali bi, kako se ističe u obrazloženju, Železnica Srbije plaćala naknadu od 0,5 odsto za nepovučene iznose kredita.

Vlada je u obrazloženju navela i da je usvajanje predloga zakona o davanju garancija neopohodno i za realizaciju ugovora Železnice sa Evropskom investicionom bankom o zajmu od 80 miliona dolara za obnovu 93 kilometra pruge na Koridoru 10 kroz Srbiju, koji je potpisan u decembru prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: