Šta sadrže aneksi Ugovora?

Na sajtu Vlade Srbije objavljeno je 12 od 19 aneksa Ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 28.08.2007.

18:19

Default images

Aneksom 1 Ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, koji je objavljen na sajtu Vlade Srbije u utorak, na više od 150 strana je opisan projekat izgradnje, projektni zadatak i idejni projekat. Aneksom 2 su regulisani rokovi druge razvojne faze, koja se odnosi na pripremne radove za početak realizacije koncesionog ugovora.

Aneks 3 odnosi se na plan izgradnje i on nije objavljen, kao ni aneks 4 o finansijskom planu i aneks 5 o saobraćajnim studijama.

Aneks 6 reguliše odnose države i koncesionara u proceni rizika i portfelja osiguranja.

Aneks 7 je obrazac ugovora o korišćenju i održavanju autoputa, a aneks 8 precizira pristup obezbeđenje kvaliteta i kontroli kvaliteta.

U aneksu 9 su detalji o postupku imenovanja i dužnostima Nezavisnog inženjera kojeg zajednički biraju koncesionar i Vlada Srbije, a čiji je zadatak da prati realizaciju izgradnje, korišćenje i održavnje autoputa. Taj posao može obavljati jedna ili više konsultanskih kuća.

Aneks 10 se odnosi na ugovor o osnivanju koncesionog preduzeća.

Nisu objavljeni aneksi 11, o ugovoru članova društva, zatim aneks 12 o sistemu naplate putarine, iznosu putarine i ekspolataciona formula, aneks 13 o koncesionoj naknadi i anaks 14 o oblicima garancije.

Ekološka zaštita i olakšavajuće mere razrađeni su u aneksu 15, a ugovori sa izvođačima u aneksu 16.

Spisak posebnih ugovora je u aneksu 17, a lista izvođača i dobavaljača opreme i materijala u anaksu 18.

Preuzimanje autoputa 1. aprila 2008.

Prema aneksima, precizirano je da je 31. mart iduće godine krajnji rok da koncesionar zatvori finansijsku konstrukciju za početak izgradnje autoputa i osnuje preduzeće za izgradnju, a da 1. aprila preuzme na korišćenje izgrađene deonice autoputa u Vojvodini.

Projekat izgradnje treba da bude odobren do 8. oktobra ove godine. Obaveza Vlade Srbije je do tog roka obezbedi da eksproprijacija zemljišta bude blagovremena, odnosno da koncesionar dobije sve informacije o stanju svake parcele i njenim cenama, kao i o preseljenju korisnika zemljišta.

Konačna finansijska Studija izvodljivosti projekta izgradnje autoputa treba da bude gotova do 7. januara iduće godine.

Krajnji rok za imenovanje Nezavisnog inženjera, koji će kontrolisati izvođenje radova, održavanje i korišćenje autoputa bio je 7. avgust, a za osnivanje Koncesionog preduzeća 31. maj ove godine.

Procena poslovanja postojećih naplatnih stanica treba da se završi od 7. februara iduće godine, kako bi one bile preuzete 31. marta.

Vlada Srbije snosi rizik za četiri od 18 rizika

Vlada Srbije snosiće odgovornost za četiri od 18 definisanih rizika u koncesiji za autoput Horgoš-Požega, a sa koncesionarom će deliti rizik od prirodnih katastrofa, navodi se u objavljenom aneksu šest ugovora o konceciji.

Kako se precizira u aneksu, Vlada će biti odgovorna za blagovremenu eksproprijaciju zemljišta i moraće da plati nadoknadu za sva kašnjena. Vlada snosi rizik ukoliko ne dozvoli povećanje cene putarine u skladu sa ugovorom, odnosno u tom slučaju dužna je da nadoknadi štetu.

Cena putarine se, prema ugovoru utvrđuje na nivou preporuka EU i cena u regionu, a prema formuli koja se nalazi u aneksu 12, koji nije dostupan javnosti. Rizik Vlade će biti i ukoliko koncesionaru ne bude omogućeno da profit od koncesije na autoput Horgoš-Požega pretvori u evre i prenese u matičnu državu.

Zajednički rizik Vlade i koncesionara, navodi se, predstavljaće šteta od prirodnih katastrofa za koje postoji osiguranje, dok će rizik od neosigurljivih rizika, kao što su terorizam i rat pasti na teret Vlade Srbije.

Rizik od promene finansijskih okolnosti, koje uključuju promene deviznog kursa i kamatnih stopa, kao i nivoa saobraćaja i prihoda od putarina, snosiće koncesionar.

Kako se ističe u aneksu, kocesionar će snostiti rizike i defekte tokom izrade projekta, premašivanje troškova tokom izgradnje i plana kontrole kvaliteta izvedenih radova.

Precizira se da će kontrolu kvaliteta obavljati nezavistan inženjer, a ukoliko se utvrdi da obavljeni radovi nisu u skladu sa planom izvođač će morati da ispravi ili plati štetu.

Koncesionar će snositi i sve rizike tokom korišćenja autoputa u koje spadaju i promene troškova poslovanja, a moći će da unajmi specijalizovano preduzeće za vođenje poslova autoputa.

Ekološke katastrofe koje uzrokuju koncesionar ili oprater takođe će snostiti koncesioar, ističe se u aneksu šest ugovora.

Glavni izvođač građevinskh radova Alpina Srbija

Glavni izvođač građevinskih radova na autoputu Horgoš-Požega biće firma Alpina Srbija, kćerka firma austrijske kompanije Alpina majereder, navodi se aneksu 18 koncesionog ugovora.

Kako se precizira u tom aneksu, koji je danas objavljen na sajtu Vlade Srbije, među potencijalnim izvođačima na izgradnji autoputa je 15 srpskih građevinskih firmi.

To su, kako se navodi, preduzeća Nibens, Vojput Subotica, Putevi Užice, Energoprojekt Beograd, Rad iz Beograda, Beograd-put, Tamnava put iz Uba, Balkan-gradnja Beograd, valjevska firma Igrapomni, beogradski Euro-park, Pro inženjering, Tri omega inženjering, Ratko Mitrović Beograd, Unogradnja i Mostogradnja.

Na listi potencijalnih izvođača za geodetska merenja i geotehnička istraživanja su Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Objektiv iz Beograda, Geo GIS konsultants (Consultants), niški Grinič, M.S. Premer iz Kosovog polja i Međaš iz Smedereva.

Unipromet iz Čačka bi mogao da napravi i ugradi elasto-odbojne i žičane ograde, ozelenjavanje putnog pojasa bi, prema aneksu 18, moglo biti povereno Biodekoru iz Beograda, a ugradnja horizontalne i vertikalana saobraćajne signalizacije i saobraćajne opreme somborskom preduzeću Boja i firmi TTK inženjering iz Beograda.

Kao firme kojima će biti poverena izrada projektne dokumentacije navode se CPV - Centar za puteve Vojvodine, Institut za puteve, Saobraćajni institut CIP, Institut saobraćajnog fakulteta i Putinvest iz Beograd, Plovput, Mostprojekt i Institut "Mihajlo Pupin".

U aneksu je i lista dobavljača materijala. Na listi su Alipne dolomit, Srraževica a.d, Lafarž, Holcim, Titan cementara, TE Nikola Tesla (za suvi pepeo), Boja SOmbor i TTK Inženjering, Heroj Pinki, Unipromet, Milan Blagojević Minerva, NIS Petrol Jugopetrol, Europolis Nova fabrika i Hemijska industrija Prvi maj.

Dodatna oprema i reezervni delovi biće nabavljani od predstavništava Atlas Kopka, Riko-a, Virgena, Bomana i Lipherna u Srbiji.

Novi autoput uglavnom na ravničarskom terenu

Najveći deo trase novog autoputa Beograd-Požega biće izgrađen na ravničarskom i brežuljkastom terenu, navodi se u ankesu 1 ugovora o koncesiji.

Autoput počinje od obilaznice Beograda u Ostružnici, do Umke prati trasu izgrađene deonice polu autoputa, a od Umke do Obrenovca se pruža uz desnu obalu Save.

Pored postojećeg Ostružničkog mosta, na toj deonici biće izgrađen još jedan iste dužine - 545 metara, i još 12 objekata - nekoliko manjih mostova i nadvožnjaka.

Od Obrenovca do Uba autoput će se pružati dolinama Kolubare, Tamnave i Uba, zapadno od površinskih kopova i imaće 10 mostova i tri nadvožnjaka, potom se ukršta sa postojećim putem Lajkovac-Valjevo i do Ljiga ide južno od Lajkovca i Ćelija, dolinom reke Ljig. Na toj deonici biće 27 objekata - mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka i propusta.

Autoput će dalje ići preko Takova, Preljine, Trbušana, akumulacije Međuvršje do Lučana, a potom preko pruge Čačak-Požega, južno od Ovčar Banje i južnom padinom Zapadne Morave.

U tim delovima predviđena je izgradnja 62 objekta.

Planirana je izgradnja osam tunela - kroz brdo Brančić kod Ljiga, potom još dva tunela na deonici od Ljiga do Boljkovaca i tri od Takova do Preljine. Od Preljine do Lučana predviđena su još dva tunela - Trbušani i Lazi.

Na ravničarskim i brdovitim delovima autoputa maksimalna brzina biće 120 kilometara na sat, a računska, odnosno najveća bezbedna u kritičnim elementima puta 120 u ravničarskim i 100 kilometara na sat na brdskim deonicama. Na 27 kilometara brdovito-planinskog terena maksimalna brzina biće 100, a računska između 80 i 100 kilometara na sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: