Novinarima, konačno, uvid u ugovor

Posle pet meseci insistiranja, novinarima je dat na uvid sporni ugovor o izgradnji auto-puta Horgoš-Požega.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.08.2007.

14:25

Default images

Međutim, pred novinarima se našao samo osnovni ugovor o koncesiji, ali ne i njegovi aneksi. Inače, ministar za infrastrukturu Srbije Velimir Ilić najavio je da će zatražiti od Vlade Srbije 23. avgusta da se Ugovoru o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega objavi u celosti.

Bez uvida u Anekse ugovora o koncesiji javnost Srbije ostaje uskraćena za mnoge informacije, pa tako ostaje nepoznat i način na koji će se obračunavati putarina, ali i koliko će se novca mesečno slivati u budžet Srbije na osnovu naknade za koncesiju. Novinarima je pokazan ugovor od 50 strana, a kompletna dokumentacija, sa 19 priloga i aneksima, daleko je obimnija.

Formula obračunavanja putarina, odnosno koliko će građani plaćati korišćenje autoputa konzorcijumu FCC-Alpina, nalazi se u Prilozima koji su, za sad, još uvek nedostupni novinarima.

Konzorcijum FCC-Alpina počeće da naplaćuje putarinu i gradi novu deonicu autoputa tek nakon što bude finansijski zatvorio ceo posao, a poslednji rok je 31. mart 2008. Auto-put prema ugovoru mora biti završen do 31. decembra 2012. ali i taj rok može biti produžen uz dogovor obe strane.

Zemljište preko kojeg prelazi autoput biće eksproprisano. Država garantuje da će vlasnici prodati zemljište, a obaveza je koncesionara da plati za eksproprijaciju. Pošto je reč o neuobičajenoj koncesiji, kada se koncesionaru daje već delimično izgrađena deonica od Beograda do Novog Sada i od Novog Sada do Subotice gde može odmah da naplaćuje putarinu, važne su i bankarske garancije da će ceo posao zaista i završen.

Praktično svake godine država na deonici od Subotice do Beograda naplati između 20 i 25 miliona evra, što znači da bi koncesionar do kraja 2012. godine, kad je predviđen kraj izgradnje autoputa, po toj osnovi mogao da zaradi najmanje 100 miliona evra.
Istovremeno, koncesionar sa samo deset miliona evra garantuje da će obezbediti sredstva za izgradnju puta. Ovaj novac će biti deponovan do završetka radova. FCC-Alpina polaže i deset odsto predračunske vrednosti svakog od građevinskih radova koje treba da izvede i taj novac će biti deponovan do završetka radova.

Tri godine će na snazi biti garancija u visini od pet odsto od vrednosti građevinskih radova kao garancija da će se autoput izgraditi bez nedostataka. Garancija za održavanje puta plaćaće se svake godine i to pet odsto od troškova redovnog i periodičnog održavanja.

Država će odmah po otpočinjanju posla, kao jednokratnu naknadu, dobiti od koncesionara deset miliona evra, dok se visina mesečnih naknada koje bi trebalo da uslede nalazi u drugom prilogu takođe nedostupnom javnosti. U ugovoru u koji su novinari imali uvid, pominje se samo završetak radova, ali se iz opisa nijedne od četiri garancije ne vidi se kakve će tačno posledice imati špansko austrijska firma ukoliko posao ne završi do kraja 2012.

Ostaje sporno i kolika je vrednost celog ovog posla, pošto je ministar infrastrukture Velimir Ilić najpre izjavio da će koncesionar uložiti 1,5 milijard, direktor direkcije za Puteve Srbije Branko Jocić da je vrednost 1,3 milijarde, a odnedavno na sajtu FCC-Alpine stoji da posao košta 1,1 milijardu evra.

Ugovor je predvideo i mogućnost da se i koncesija koja je data na rok od 25 godina produži u skladu sa Zakonom o koncesijama, tj. najduže na 30 godina. Zanimljivo je da će druge firme moći da uđu u preduzeće koje će naplaćivati putarinu i voditi ceo posao, ali neće moći da imaju više od 50 odsto vlasništva.

Dobili ugovor, ali ne i anekse

U zgradu Vlade Srbije prvi su ušli novinari B92. Za čitanje ugovora ponuđeno je neograničeno vreme, ali to nije bilo potrebno, jer je novinarima pokazana samo osnovna verzija ugovora od pedesetak strana.

Portparol ministarstva za infrastrukturu Aleksandra Janković kaže da nema razloga da novinari vide i anekse, koji prema neki saznanjima imaju više od hiljadu strana.

Janković je izjavila da je prvo bio sporan ugovor. „Daj da vidimo ugovor, a onda kad vidite ugovor onda su aneksi sporni, a posle toga daj da vidimo donji veš ministra Ilića i premijera. Malo izgleda kao da date jedan prst, a onda date i celu ruku. Osnovna verzija ugovora sadrži odgovore na sva pitanja koja su novinari do sada postavljali“, kaže Jankovićeva.

Novinari ne traže da vide donji veš članova Vlade, a nisu ni dobili odgovore na pitanja koja su ih zanimala. Urednik biznis portala sajta B92 Milan Obradović kaže da između ostalog iz ugovora nije moglo da se vidi da li postoje bankarske garancije za poštovanje rokova izgradnje i šta znači obaveza države da ne gradi kokurentske puteve.

Obradović objašnjava da „građane interesuju cene putarina. U ugovoru stoji da će koncesionar da ih određuje u dogovoru sa državom, da će paziti i na direktive EU, kao i da će se pratiti cene putarina u regionu. Formula za izračunavanje putarine je u prilogu koji nismo videli. Ne verujem da je to specijalna tajna, a to građane najviše interesuje“.
I ostali novinari koji su videli ugovor smatraju da se i dalje najbitniji detalji skrivaju. Aleksandar Grubeša, novinar Dnevnika, kaže da je „u aneksima ključ svega. Tu su cifre, tu su rokovi Ugovor je samo konstrukcija cele price, a u aneksima se nalazi suština“.

Nikola Jovanović, novinar Blica, smatra da „ulazimo u vrzino kolo samo zato što neko nije to spreman da ispoštuje do kraja. Meni sve više izgleda da ovde niko ne vodi računa o principu da sve bude javno nego ’hajde sad da zadovoljimo javnost, valjda će prestati da vrše pritisak oko tog ugovora da pređemo na neke druge stvari’. Onda će sve to da se zataška“.

Iz kabineta ministra Velimira Ilića, koji je na službenom putu, rečeno je da će Vlada odlučiti o objavljivanju i aneksa ugovora. Da li će se i šta objaviti na sajtu znaće se u četvrtak. Podsetimo, da je ministar Ilić nekoliko puta odbio da ugovor iznese u javnost, uprkos Ustavu koji garantuje dostupnost informacija.

Ministar je neobjavljivanje ugovora pravdao protivljenjem kocesionara, koji se pozivao na član koji garantuje poverljivost. Međutim, u osnovnom ugovoru koji su danas novinari videli nema odredbi kojima se reguliše poverljivost ugovora, već samo tehničke dokumentacije koja se odnosi na izgradnju autoputa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: