Ratari nezadovoljni efektima uredbe

Agro-proizvođači smatraju da su oštećeni, nedelju dana nakon uredbe Vlade kojom se na tri meseca zabranjuje izvoz žitarica.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.08.2007.

08:08

Default images

Mere vlade su brzo dale rezultate – cene žitarica su pale. Međutim, poljoprivrednici će najverovatnije sada prodavati žito, oko preostalih pola miliona tona na čuvanju, trgovcima i mlinarima, koji će za tri meseca moći da jefitnu otkupljenu sirovinu izvezu ili jednostavno sačekaju rast cena.

Ratari koji očekuju žetvu misle da ovakve mere nisu opravdane, tim pre što su donešene zbog suše, elementarne nepogode koja adminstrativno ne postoji.

Žika Ostojić, poljoprivrednik iz Uljme, kaže da su cene već pale, baš pred žetvu, a istovremeno vlada je priznala elementarnu nepogodu kako ne bi plaćala seljacima naknadu.

Uredba o zabrani izvoza pšenice je usledila posle više od mesec dana posle žetve, za koje vreme je iz Srbije izvezeno više stotina hiljada tona pšenice po cenama od oko 14 dinara.

U momentu kada je uredba doneta, cena pšenice na domaćem tržištu je bila 14,70 dinara, dok je na čikaškoj berzi bila 14,50, a na budimpeštanskoj 15 dinara. Dakle, teško da bi daljeg izvoza pšenice uopšte bilo. Osim pšenice, zabranjen je izvoz soje, kukuruza i suncokreta, čija se, zbog suše loša žetva, tek očekuje.

Uredba je sigurno obradovala građane Srbije koji se nadaju da poskupljenja hrane neće biti.

Međutim, proizvođači suncokreta pitaju se da li će vlada reagovati uredbom i ukoliko dođe do rasta cena ulja koje će uljare praviti od suncokreta otkupljenog po netržišnim cenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: