Stanovi u Beogradu sve skuplji

Stanovi u Beogradu u poslednja dva meseca poskupeli su za oko deset odsto, uprkos uvedenim poreskim olakšicama.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2007.

16:04

Default images

Odnos potražnje i ponude stanova u Beogradu je otprilike deset kupaca na jedan stan. Stan koji je oko nove godine koštao 50 hiljada evra, sada košta 60 hiljada. Bez obzira što nova gradilišta niču svakog dana, stanova nema dovoljno za sve.

Takođe, potražnja je porasla zbog sve većeg broja stranaca koji traže nekretnine u glavnom gradu. "Veliki je priliv stranaca. Mnogo je naših iz dijaspore koji donose novac i traže stanove za rentiranje. Mi smo juče imali Engleza koji traži 15 stanova da bi ih rentirao i to povećava cene", objašnjava Nedeljko Malinović iz agencije za nekretnine Legat.

Od stranih državljana, za stanove u Beogradu veoma su zainteresovani Crnogorci, koji prodaju vikendice i zemlju na primorju, a kupuju stanove u Beogradu. Ipak, najčešći kupci su građani Srbije koji pokušavaju da iskoriste nedavno ukidanje poreza i reše stambeno pitanje.

Najviše je kupaca koji podižu kredite kod banaka od 50 do 70 hiljada evra i traže male stanove. Takvi stanovi prodaju se i pre nego što se izgrade, a to su, ujedno, najskuplji kvadrati koji investitorima donose duplu zaradu.

U agencijama za nekretnine kažu da kupci ne mogu da osete ukidanje poreza na dodatu vrednost pri kupovini prvog stana jer su investitori podigli cenu kvadrata za deset odsto.

"Ovaj momenat su iskoritili investitori, pa su zbog takve potražnje povećali cenu kvadrata, a automatski se podigla cena kvadrata i drugih stanova koji nisu u novogradnji. Sad svako gleda da u tome dobro prođe i iskalkuliše. Tako, ako se u novim stanovima u kvadraturu stana računa i terasa, sada to rade i prodavci starih stanova i na takav način povećavaju cenu stana", kaže Katarina Lazarević, iz agencije za nekretnine Alka.

U ovom trenutku, kvadratni metar u Beogradu košta između hiljadu i tri hiljade evra, a agencije za nekretninu očekuju dodatnih rast cena stanova u narednim mesecima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: