Mere za povećanje izvoza agrara

Slobodan Milosavljević smatra da bi izvoz agrara iz Srbije u narednih pet godina mogao da dostigne pet milijardi dolara.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 18.07.2007.

17:50

Default images

Vrednost izvoza poljoprivrednih proizvoda Srbije bi u narednih pet godina mogla da poraste na pet milijardi dolara, ako bi se dosledno primenjivale agrotehničke mere i razvio sistem tržišnog kreditiranja, izjavio je resorni ministar Slobodan Milosavljević.

Jedini segment privrede Srbije koji ima mogućnost da u dužem periodu bude konkurentan i stvori robne marke prepoznatljive na ervropskom tržištu je poljoprivreda, ocenio je on u Beogradu, tokom javne rasprave o strategiji razvoja poljoprivrede i sela Srbije.

Milosavljević je naveo da bi saubvencionisanje izvoza i cena trebalo zameniti modelom direktnih davanja iz budžeta, a treba promeniti i sistem kreditiranja poljoprivrede.

Ideja resornog ministarstva je da finansiranje poljoprivrede preuzmu polovne banke. Milosavljević je ocenio da će fokus poslovnog
bankarstva u naredne tri do pet godina biti pomeren sa stanovništva na agrar.

On je dodao da je potrebno uklanjanje barijera za izvoz poljoprivrednih proizvoda, a u zemlji i suzbijanje bolesti biljaka i životinja.

Potrebno je osavremeniti i sve stručne službe i povećati bezbednost i kvalitet proizvoda, kazao je Milosavljević i dodao da bi trebalo ulagati u razvoj sela i poboljašati infrastrukturu za šta će iz narednih budžeta biti osdvojeno više novca.

Srbija bi, prema njegovoj oceni, trebalo da ostane zemlja bez genetski modifikovanih organizama, a trebalo bi da se okrene proizvodnji zdrave, organske hrane.

Ministarstvo planira da čak i finansijski podstakne nova udruživanja u zadruge, i da pomogne postojećim.

Ministar je ocenio da bi trebalo poboljšati informisanje o poljoprivredi, jer anzalize Ministarstva pokazuju da samo 10 do 15 odsto registrovanih gazdinstava koristi povlastice iz agrarnog budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: