"Pooštravanje monetarne politike "

Viceguverner NBS Diana Dragutinović upozorila je da je pitanje trenutka kada će NBS morati da pooštri monetarnu politiku.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 13.07.2007.

14:32

Default images

"Podaci koje dnevno dobija NBS govore da je pitanje trenutka kad će centralna banka biti prinuđena da na ekspanzivnu fiskalnu politiku odgovori restriktivnom monetarnom politikom", rekla je Dragutinović za Betu.

Ona je ukazala da je "krajnje ekspanzivna fiskalna politika i rastući deficit tekućih plaćanja" razlog što je međunarodna agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga Standard end Purs (Standard&Poor's) pogoršala kreditni rejting Srbije "Be Be minus" (BB-) zamenom predznaka pozitivan u stabilan.

"Fiskalna politika je ekspanzivnija nego prošle godine, pogoršanje je u iznosu od 40 do 50 milijardi dinara, kako god da se posmatra. Predviđeni rast potrošnje izaziva rast tražnje i zarada, što utiče na povećanje deficita tekućih plaćanja", istakla je Dragutinović.

Kreditni rejting Srbije, na sreću, nije dramatično pogoršan, tako da, prema njenim rečima, ni posledice za privredu i građane neće biti dramatične.

"Kreditni rejting utiče na cenu novih kredita i priliv kapitala, tako da se može očekivati da zaduživanje u inostranstvu bude skuplje i da se uspori priliv kapitala", objasnila je Dragutinović.

Postoje naznake, kako je dodala, da će u idućoj godini fiskalna politika biti restriktivnija, što može da utiče na popravljanje kreditnog rejtinga Srbije u 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: