Putnik vratio Iliću brod Sirona

Turistička agencija Putnik je vratila brod Sirona kompaniji Junivolrd na osnovu odluke Međunarodnog arbitražnog suda.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.06.2007.

16:34

Default images

Pre četiri godine Junovorld, čiji je vlasnik Srba Ilić, je kupio 70 odsto kapitala Putnika za 5,2 miliona dolara, a Sirona je bila deo obavezne investicije u ukupnoj vrednosti od 44,5 miliona dolara.

Agencija za privatizaciju je raskinula kupoprodajni ugovor u maju 2005. godine, sa obrazloženjem da kupac nije ispunio ugovorene obaveze, a zbog raskida ugovora Junivorld je pokrenuo spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom, koji je u decembru prošle godine presudio u korist te kompanije.

Prema sudskoj odluci, Agencija za privatizaciju je dužna da Junivorldu isplati kupovnu cenu od 5,2 miliona dolara i naplaćenu garanciju od 2,2 miliona dolara, kao i kamatu i sudske troškove.

Obaveza Putnika je bila da Junivorldu vrati brod Sirona, kao i deo uloženih investicija, sa kamatom, ali i da solidarno učestvuje u isplati kupovne cene i nadoknadi sudskih troškova. U saopštenju Junivorlda se navodi da Agencija, kojoj je u maju ove godine uručeno rešenje Međunarodnog arbitražnog suda, još nije ispunila svoje obaveze, iako je krajni rok bio 3. juni.

Ruska kompanija Metropol kupila je u aprilu ove godine 70 odsto akcija Putnika, koje je država preuzela posle raskida ugovora sa Junivorldom, za oko 40 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: