Putnik: Iliću 12,1 mil. $ odštete

Međunarodni arbitražni sud je naložio Agenciji za privatizaciju i Putniku da kompaniji Junivorld isplati 12,1 milion dolara.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.05.2007.

13:57

Default images

Sud je u celini prihvatio tužbu kompanije srpskog biznismena Srbe Ilića, izjavio je konsultant te kompanije Milan Kovačević i objasnio da je sud potvrdio da je ugovor o privatizaciji Putnika raskinut i naložio da Agencija i Putnik "solidarno plate Junivorld Holdingsu 5,2 miliona dolara, da mu Agencija plati 2,2 miliona dolara, a da mu Putnik plati 1,6 miliona dolara i vrati brod Sironu".

Kovačević je kazao da će se "uz sva novčana plaćanja Junivorld Holdingsu platiti i kamata od sredine 2005. godine do isplate, pa ukupna presuđena davanja Agencije i Putnika iznose 12,1 milion dolara, od čega je 2,3 miliona dolara vraćanje broda".

Milan Kovačević je za B92 rekao da je "presuda Međunarodnog arbitratražnog suda u Parizu je obavezna za sve učesnike u ugovoru zato što su oni unapred dogovorili tu ad-hok arbitražu. U arbitražnoj presudi stoji da je ona obavezujuća za sve strane i nadam se da će ona biti izvršena u skladu sa presudom".

On je podsetio da je Agencija za privatizaciju Junivorld Holdingsu iz SAD, kao pobedniku na tenderu u maju 2003. godine, prodala 70 odsto kapitala Putnika za 5,2 miliona dolara, uz obavezu investiranja 44 miliona dolara, održavanje delatnosti kompanije, socijalni program, ograničenje prodaje imovine i druge obaveze.

"Junivorld Holdings je uložio ugovorenih 4,4 miliona u prvoj godini, pri čemu je Putnik to potvrdio i izdao američkoj kompaniji akcije, ali je Agencija naplatila garanciju u iznosu od 2,2 miliona i nastao je spor", rekao je Kovačević.

U odsustvu sporazuma, Junivorld Holdings je otkazao ugovor, a Agencija to odbila i posle izmene Zakona o provatizaciji ipak dala otkaz ugovora "sa namerom retroaktivne primene tih propisa", podsetio je Kovačević, objasnivši da je zbog toga Junivorld Holdings pokrenuo ugovornu arbitražu sredinom 2005. godine.

Država već prodala svoje akcije

Nakon što je država preuzela Putnik od Ilićeve kompanije, ponovo je raspisan tender za prodaju 70 odsto kapitala koji je bio u državnom vlasništvu. Na tender se javio jedino Dmitri Lucenko, koji je ponudio 5.500 dinara po akciji tog preduzeća, što je vrednovalo 85 odsto akcija u vlasništvu države i malih akcionara na oko 43 miliona evra.

Kiparska Asiona, iza koje je stajao ruski Metropol, je u poslednjem trenutku odustala od davanja ponude na tenderu, ali je za vreme njegovog trajanja odlučila da na berzi kupi akcije Putnika i ponudila šest hiljada dinara po akciji. Tada je republički Akcijski fond doneo odluku da svojih 70 odsto akcija proda na berzi Asioni i za njih je dobio 38 miliona evra.

Lucenko za vreme trajanja ponude nije mogao da kupuje akcije Putnika na Beogradskoj berzi, pa su njegovi pravni zastupnici najavili tužbu kojom će tražiti obeštećenje zbog nanete materijalne štete Lucenku koji je bio jedan od učesnika u postupku preuzimanja Putnika. Pravni zastupnici Lucenka tražiće i poništenje transakcije, zahvaljući kojoj je kiparska firma Asiona, kupovinom državnog paketa na berzi, postala većinski vlasnik Putnika.
U Agenciji za privatizaciju kažu da je presuda stigla na adresu te institucije
Preduzeće Putnik nije dobilo bilo kakvu odluku međunarodnog arbitražnog suda koja se odnosi na tužbu kompanije Junivorld protiv Agencije za privatizaciju i Putnika, saopštio je Putnik.

Putnik je najavio da će se novi organi uprave tog preduzeća biti konstituisani 16.maja, kad će biti odražana vanredna skupština akcionara, na kojoj se očekuje prisustvo menadžmenta moskovske kompanije Metropol i njenog većinskog vlasnika i generalnog direktora Mihaila Slipenčuka.

Putnik će na Skupštini akcionara saopštiti svoj stav povodom presude Međunarodnog arbitražnog suda da se bivšem vlasniku te agencije Srbi Iliću i njegovoj kompaniji Junivorld vrati deo uloženog novca.

U Agenciji za privatizaciju kažu da je presuda stigla na adresu te institucije, kao i da je trenutno razmatraju pravni stručnjaci Agencije, dok u Ministarstvu privrede Srbije podsećaju da je Arbitražni sud osporio samo odredbu Zakona o privatizaciji dodatu izmenama i dopunama, po kojoj se nakon raskida ugovora uloženi novac bivšem vlasniku - ne vraća.

"Srba Ilić je tražio da se ta odredba retroaktivno ne primeni na njega, jer je ugovor raskinut pre nego što je ta odredba doneta. On je tražio i da mu se samo vrati novac, a ne Putnik", objašnjavaju u Ministarstvu privrede i dodaju da će u slučaju da je presuda obavezujuća država isplatiti novac i da za to ima sredstava jer je od nove prodaje inkasirala više od 40 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: