Dramatičan pad indeksa Beleks 15

Indeks Beleks 15 zabeležio je najveći dnevni pad, otkada je uveden, srozavši se za 5,2 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2007.

16:42

Default images

Izbor Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine košta srpsku privredu pola milijarde evra za samo jedan dan, ocenjuju stručnjaci. Na Beogradskoj berzi 8. maja zabeležen najveći pad akcija od kada se vrše merenja. Strelice koje pokazuju kretanje akcija bile su okrenute na dole što znači da je vrednost najtraženijih akcija pala.

Iako je od početka godine Beogradska berza beležila rast akcija, poslednja tri dana investitori su na gubitku.

Siniša Krneta, direktor poslovnih operacija Beogradske berze, za B92 kaže da ovo najveći pad Beleksa 15 od oktobra, kada se ovaj indeks meri.

„Naravno da smo bili zabrinuti, jer 5 odsto pada u jednom danu nije svaki dan. Tokom današnjeg trgovanja smo vršili analize onoga što se dešava i kontrolu događaja na berzi”, kaže on.

Berza i trgovanje akcijama najosetiljivije su na ekonomske i političke promene u zemlji, kažu brokeri.

„Ako je vrednost firmi na kraju aprila iznosio 16 milijardi evra, može se reći da je izbor Tomislava Nikolića za predsednika parlamenta koštao srpsku privredu pola milijardi evra. I to samo za jedan dan, koliko je on na funkciji”, ističe Rade Rakočević, direktor brokerske kuće Senzal.
Akcije AIK banke su pale za skoro sedam procenata
Snažan silazni trend indeksa tržišta započet je 8. maja, a nastavljen je i dan kasnije. Najprometnija hartija bila je AIK banka (AIKB) koja se spustila skoro sedam procenata uz realizaciju od 63,2 miliona dinara

Nepovoljna politička kretanja munjevito su ubrzala korekciju tržišnih cena na Beogradskoj berzi. Većina najlikvidnijih hartija zabeležila je značajan pad dok se na pojedinim akcijama nije mogao ni ostvariti značajniji promet na aktuelnim cenama.

AIK banka se spuštala do nivoa od 11.500 dinara u snažnom dvodnevnom silaznom trendu dok je beogradska Agrobanka (AGBN) zabeležila pad od 4 odsto uz promet od 32,3 miliona dinara.

Komercijalna banka (KMBN) je izgubila na vrednosti preko pet procenata dok je novosadska Metals banka (MTBN) uz pad od 6,3 odsto završila trgovanje na nivou od 58.873 dinara.

Malobrojni dobitnici

Izuzetak od tržišnog trenda ponovo je bila Poštanska štedionica (PSBN) koja je već treći dan za redom beleži maksimalni skok od 20 procenata.

Malobrojnim dobitnicima na kontinuiranom tržištu mogu se smatrati i akcionari Ratka Mitrovića (RMBG) koji je porastao 6,6 odsto i beogradskog Kopaonika (KOPB) koji je povećao vrednost 4,4 odsto.

Ostale akcije zabeležile su solidna smanjenja vrednosti: Metalac (MTLC) i Tigar (TIGR) srozali su se za više od 8 procenata, Dunav osiguranje (DNOS) je palo 7,5 dok je Globos osiguranje (GLOS) zabeležilo smanjenje cene od nepunih 9 procenata.

Na aukcijskom tržištu nije zabeležen značajniji promet.

Novopridošle akcije uglavnom su beležile rast cene. Beogradska Informatika porasla je skoro maksimalnih 300 procenata uz minoran promet dok je Iritel postigao cenu od 4.000 dinara uz dnevni skok 42,5 odsto.

Beogradska autobuska stanica na prvom trgovanju poskočila je 76,7 odsto dostigavši cenu od 3.005 dinara uz skroman promet od 0,9 milona dinara.

Ćulibrk: Politika vrsta okidača za pad na berzi

Æulibrk: Dogaðaji na politièkoj sceni neka vrsta okidaèa
Ekonomski novinar Milan Ćulibrk za B92 kaže da u ovom trenutku niko ne bi preuzeo na sebe odgovornost da savetuje građane koji trguju na berzi šta treba da rade.

"Kada bi znao zaista šta će se dešavati sa kursom i sa cenom akcija u naredna dva, tri meseca ja bih bio bogat čovek. Naime, kada bi se moglo tvrditi sa sigurnošću da će se ovaj trend iz poslednja dva dana, kada su cene mnogih akcija izgubile i po više od deset odsto onda bi to značilo da akcije sada treba prodavati", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, neke procene ukazuju da će se ovakvo kretanje akcija sigurno nastaviti još nekoliko dana, kao i da "zaista niko ne može sa sigurnošću da tvrdi da li će i dalje nastaviti da padaju, kojim tempom i do kada".

Na pitanje kakva kretanja možemo da očekujemo kada je u pitanju devizni kurs i vrednost akcija ukoliko dođe do novih izbora, Ćulibrk je rekao da je nezahvalno prognozirati.

"Prilikom januarskih izbora i tokom predizborne kampanje cene akcija na berzi su neverovatno rasle kao i za vreme trajanja pregovora o Vladi, iako nije bilo nagoveštaja da će ona biti formirana. Nekako su od novembra, decembra cene akcija neprekidno rasle, a prema nekim procenama tržište je i pre novih događaja na političkoj sceni bilo pregrejano, pa se očekivalo nešto ovako", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: