Kriptonit pronađen u Srbiji

Kriptonit, magični kristal zelenog sjaja pred kojim Supermen gubi svoje nadljudske moći, pronađen je u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.04.2007.

17:03

Default images

U Loznici, u rudniku Jadar otkriven je mineral čiji sastav potpuno odgovara supstanci za koju se verovalo da je samo stvar fikcije – kriptonu – magičnom kristalu pred kojim Supermen gubi svoje moći. Sastav kriptonita otkrio je minerolog dr. Kris Stenli koji je sa timom stručnjaka iz Kanade proučavao materijal koji je u London stigao iz lozničkog rudnika, prenosi „BBC“.

Dr. Stenli je za „BBC“ izjavio da je kriptonit pronađen prilikom iskopavanja duboko u stenama u Srbiji.

„Pronađen je prilikom iskopavanja duboko u stenama u Srbiji. Utvrdili smo hemijski sastav i strukturu uz pomoć naučnog tima iz Kanade i kad sam na internetu guglovao hidroksid – natrijum – litijum - borosilikata što je tačan hemijski sastav ovog minerala, dobio sam direktan pogodak. U članku na internet enciklopediji, vikipediji, pisalo je da je to hemijski sastav kriptonita. Kada sam to video za malo sam pao sa stolice“, kaže Stenli.

Iako je u stripovima i filmovima o Supermenu kriptonit zelene boje i sjaja, stvarni kriptonit je beli i liči na izmrvljenu kredu. Mineral kod Loznice pronađen je nakon istraživanja britansko-australijske kompanije Rio Tinto koja već nekoliko godina radi u Srbiji i koja, između ostalog, satelitski snima zemljište i u stanju je da otkrije nalazišta na dubinama od nekoliko desetina metara.

Istraživanja prepuštena strancima

Dušan Podunavac, tehnički direktor u Geološkom institutu Srbije kaže da bi bilo logično da je ova istraživanja obavila Republika Srbija, ali zbog situacije sa finansiranjem geoloških istraživanja u našoj zemlji ova istraživanja su prepuštena stranim kompanijama i zato one sada i drže te rezultate i sve ono što je vezano za novi mineral.

Srbija je bogata pojedinim mineralima i svake godine se otkrivaju nova nalazišta. Međutim, mnogo ređe se pronalaze novi minerali koji se za sada ne eksploatišu u Srbiji. Minerali imaju različito poreklo i različite namene, kaže Podunavac i dodaje da neke od njih donose značajnu ekonomsku korist.

„Možemo odmah navesti primer sirovinske baze za proizvodnju cementa, znači sve sirovine koje su potrebne za proizvodnju cementa nalaze se u Republici Srbiji. Mi imamo tri cementare, ne računajući one koje se nalaze na Kosovu, one su sve privatizovane i firme koje su privatizovale te cementare snabdevaju se sirovinama isključivo sa terena Srbije. Te sirovine su neposredno uz fabriku i ima ih dovoljno da će obezbediti rad ovih fabrika u narednih 30-50 godina sigurno, a možda i više ako se uloži u dalja detaljna istraživanja“, ističe Podunavac.

Koncesije za istraživanje nalazišta sirovina koje Srbija odobrava traju maksimalno 30 godina posle čega država, ako nešto u nalazištu ostane, može i da ga sama eksploatiše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: