Lucenko: Ne treba ulagati u Srbiju

Dmitri Lucenko kaže da je Putnik hteo da kupi u skladu sa zakonom, ali da se ispostavilo da zakoni ne važe za samu državu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.04.2007.

14:23

Default images

Ruski biznismen Dmitri Lucenko, čija je ponuda za kupovinu Putnika propala nakon odluke Akcijskog fonda da akcije proda na berzi, izjavio je da više nikome ne bi preporučio da investira u Srbiju i da će tražiti odštetu. On je podneo zahtev da se kiparskoj kompaniji Aciona privremeno zabrani raspolaganje akcijama i imovinom beogradskog turističkog preduzeća Putnik.

Na konferenciji za novinare u Beogradu Lucenkov pravni zastupnik Miroslav Boras kazao je da je zatražena zabrana od 30 dana kako bi se Lucenku omogućilo da pripremi tužbu zbog nepravilnosti u prodaji većinskog paketa akcija "Putnika". Njegovi pravni zastupnici navode da iza kiparske firme Asiona, koja je kupila Putnik ne stoji ruska kompanija Metropol već srpski biznismeni iz vremena Miloševića, kao što je Milan Beko.

Objašnjenje Akcijskog fonda, naglasio je Boras, da je to urađeno zbog maksimalizacije profita, ne stoji pošto je ukupna Lucenkova ponuda sa investicijama premašivala 90 miliona evra, a Putnik je prodat Acioni za oko 40 miliona evra.

Boras je ocenio da je učinjena "teška prevara" u režiji države, pošto Akcijski fond nije obavestio Lucenka o svojoj nameri, a Acioni koja je odustala od objavlivanja konačne ponude za Putnik je omogućeno da odblokira novac namenjen za taj posao i njime kupi akcije na Beogradskoj berzi.

Lucenko navodi da je dosta izgubio, jer je njegov novac bio zadržan u banci u Srbiji, i da je pri tom platio više od 100 hiljada evra za učešće na tenderu.

„Da me je neko pitao u četvrtak da li vredi ulagati u Srbiju, ja bih rekao da, jer je to država gde se primenjuju zakoni, danas bih odgovorio drugačije, ne treba ulagati ili bar treba razmisliti nekoliko puta", kaže on.

Miraks odlaže ulaganja u Srbiju

Na konferenciji za novinare Dmitrija Lucenka bili su i predstavnici ruske građevinske kompanije Miraks koji su takođe izjavili da će odložiti ulaganja u Srbiju, zbog lošeg iskustva koje je Lucenko imao. Predstavnik kompanije Miraks Večeslav Librak kazao je da je ta kompanija nameravala da investira oko milijardu dolara u različite projekte u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, ali da je zbog čudnih dogadjaja oko Putnika "zakočila" ta planove.

Domaći analitičari smatraju da je odluka Akcijskog fonda da proda akcije na berzi dan nakon što je Lucenko objavio svoju ponudu, u najmanju ruku nekorektna.

"Ja mislim da je ova operacija očigledno dogovorena i da je cena dogovorena između tog kupca koji je realizovao, jer je on bio jedini koji se pojavio na berzi", kazala je Ruža Ćirković, novinarka nedeljnika NIN gostujući u Kažiprstu B92.

Akcijski fond je objavio da je akcije izneo na berzu, jer je cena akcije bila 6 hiljada dinara, što je za 500 dinara više nego što je Lucenko ponudio. Na taj način je oko 75 odsto akcija Putnika kupila Asiona sa Kipra, koja je zvanično u vlasništo ruske kompanije Metropol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: