"Srbijanka" prodata bugarskoj firmi

Bugarska firma Medija svet kupila za 330 miliona RSD nepokretnu imovinu i opremu fabrike za preradu voća i povrća Srbijanka.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2007.

15:24

Default images

Početna cena imovine te valjevske fabrike, na licitaciji u Agenciji za privatizaciju, bila je 257 miliona dinara, a za njenu kupovinu nadmetalo se i preduzeće "Vujić Valjevo".

Bugarska firma je kupila deo imovine u fabričkom krugu od 13,65 hektara zemljišta, sa svim poslovnim zgradama i industrijskim objektima, na lokaciji u prigradskom Novom naselju, kao i zgrada od 100 kvadrata i magacin od 25 kvadrata u Valjevu.

Preduzeće "Medija svet" kupilo je na aukciji 29. marta ove godine kruševačko novinsko-izdavačko preduzeće "Pobeda" za 1,8 miliona dinara.

Specifičnost privatizacije "Srbijanke" je u tome što obaveze preduzeća ne ulaze u cenu, već će od novca dobijenog prodajom biti namireni poverioci, najpre radnici i oni koji imaju validne hipoteke, Alfa banka, Agrobanka, firma "C+B" iz Hamburga, a potom i svi ostali.

Nekada najveći industrijsko prehrambeni kombinat u zapadnoj Srbiji upošljava 55 radnika. U oktobru 2006. godine tu kompaniju, uz otpremninu od oko 200 evra po godini staža, napustilo je 230 radnika, a u prvom socijalnom programu pre nekoliko godina iz nje je otišlo oko 600 radnika.

Uposleni radnici obavljaju usluge za treća lica, uključujući i grejanje najvećeg gradskog naselja "Kolubara 2" iz kotlarnice te firme, dok se voće i povrće zbog nedostatka novca godinama ne otkupljuju i ne prerađuju.

Drugi deo privatizacije "Srbijanke", prodaja objekata u okolini Valjeva, kao i onih u Beogradu, Kragujevcu i drugim mestima, tek sledi. Procena je da će ta imovina biti ponuđena po početnoj ceni od 250.000 do 300.000 evra.

Na licitaciji u Agenciji za privatizaciju prodato je i preduzeće "Milan Blagojević - Folije i plastična ambalaža" iz Lučana, koje je po početnoj ceni od 15,5 miliona dinara kupilo beogradsko preduzeće "Vetimark".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: