Više malih investitora na berzi

U prva tri meseca ove godine, povećan je broj malih investitora u trgovanju, uz rast prometa i broja zaključenih transakcija.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.04.2007.

15:56

Default images

Na Beogradskoj berzi, u prvom tromesečju, ostvaren je ukupan promet od 43,7 milijardi dinara, odnosno oko 546 miliona evra, što predstavlja rast od 165 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

U prometu su akcije učestvovale sa 90,6 odsto, sa prometom od 39,5 milijardi dinara. Prosečna dnevna vrednost prometa u ovoj godini iznosi 670 miliona dinara, uz prosečan broj od oko 1.300 transakcija dnevno.

Zaveležen je i pad iznosa prosečne transakcije za oko 21 odsto što govori o povećanom učešću malih investitora u trgovanju akcijama.

Najveći deo prometa ostvaren je po metodu kontinuiranog trgovanja, 28,9 milijardi dinara, što je oko 73 odsto ukupnog prometa akcijama u posmatranom periodu.

Tokom prva tri meseca, najviše se trgovalo akcijama AIK banke iz Niša koja je ostvarila vrednost trgovanja akcijama od 6,5 milijardi dinara, zatim akcijama Agrobanke sa vrednošću prometa od 3,6 milijardi.

Na trećem mestu su akcije Metals banke, sa vrednošću trgovanja od 2,8 milijardi dinara, akcije Energoprojekt holdinga sa 1,9 milijardi, i Soja proteina od 1,7 milijardi dinara.

U trgovanju obveznicama ostvaren je obim prometa od preko 4,1 odsto što je rast za 40 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Najveći obim trgovanja, gotovo 50 odsto, ostvaren je za obveznice koje dospevaju 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: