Privredni rast se zasniva na izvozu

Srpska privreda mora da se preorijentiše na izvoz i to osnovna zamisao Nacionalne strategije privrednog razvoja do 2012.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.04.2007.

16:23

Default images

Pomoćnik ministra privrede Mihailo Vesović pored toga kaže da je to moguće ostvariti jedino uz odgovarajući priliv direktnih inostranih investicija, što je srpskoj privredi veliki nedostatak.

On je rekao da nije siguran da će Srbija ove godine održati nivo investicija od prošle godine, koje smo uglavnom imali kroz privatizaciju, i naglasio da su nam pre svega potrebne grinfild investicije, koje će doneti novo zapošljavanje.

Vesović je naveo da je produktivnost počela da raste zahvaljujući obnavljanju tehnologije, ali da je stopa nezaposlenosti od 21 odsto visoka i da se do 2011. neće bitnije smanjiti, jer će mnogi iz javnog sektora ostati bez posla, a zaposlenje će naći oko 120 hiljada ljudi.

Razvojni scenario predviđa da učešće investicija u bruto društevnom proizvodu poraste sa 20,5 odsto prošle godina na 25,8 odsto u 2012. godini, da se učešće izvoza poveća sa 25,4 na 45 odsto, a da se spoljnotrgovinski deficit smanji sa 20,4 na šest odsto. To podrazumeva i da javni rashodi smanje svoje učešće u BDP-u sa 38,2 na 35,3 odsto.

Strategija privrednog rasta zasnovana je na izvozu, rekao je Vesović, objašnjavajući da naglasak treba da bude na izvozu usluga i boljem korišćenju preferencijala sa EU, Rusijom i zonom slobodne trgovine jugoistočne Evrope, a podrazumevaju se i strane direktne investicije u nove tehnologije i izvoz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: