Horgoš-Požega nije evropski tranzit

Kostreš:Čekam formiranje nove Vlade Srbije od koje ću tražiti poništenje ugovora o davanju koncesije za autoput Horgoš-Požega

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2007.

14:59

Default images

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš je za “Kažiprst" B92 kazao da ne poziva građane Vojvodine da izađu i blokiraju ulice, već da očekuje novu demokratsku vladu koja će imati više sluha za potrebe Vojvodine. On je dodao da će se, ukoliko ni nova demokratska vlada ne bude razumela, za potrebe Vojvodine boriti sudskim putem.

“Konstatovao sam, ranije, da ću kao poslednju meru morati da pozovem građane Vojvodine na ulicu i rekao sam da se iskreno nadam da do tog poziva nikada neće doći iz prostog razloga, jer je moj posao da štitim interes građana Vojvodine i imovinu Vojvodine”, kaže Kostreš.
Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš
On je još jednom ponovio da bi najavljenom izgradnjom autoputa od Horgoša do Požege iz Vojvodine bilo odneto 450 miliona evra.

“Pod koncesiju se daje deo već izgrađenog autoputa što je nesvakidašnje i neuobičajeno. Koncesionar predviđenu deonicu puta bi trebalo da izgradi, eksploatiše jedno vreme, dok ne povrati uložena sredstva i ne ostvari određeni profit, zbog koga i ulazi u posao, da bi onda taj autoput predao državi”, objasnio je Kostreš.

Prema njegovim rečima, Koridor 10, koji ide od Budimpešte preko Novog Sada, Beograda, Niša i izlazi iz Srbije, ne podrazumeva trasu do južnog Jadrana.

“Autoput Horgoš-Požega nije evropski tranzitni put, niti je za Srbiju mnogo isplativ, jer nije na Koridoru 10. Koncesionar nije došao u Srbiju da gradi autoput zato što voli građane Srbije, majku Srbiju ili Velimira Ilića nego da ostvari profit. Ukoliko ne ostvari profit od tranzita ostvariće od države Srbije, a mi smo već danas skupi ako na autoput koji nije Koridor 10 nadogradimo ovu celu priču”, kaže Kostreš. Za kontraargument ministra za kapitalne investicije u Vladi Srbije Velimira Ilića da Srbija mora da puteve sredi prema evropskim standardima, da ne gubila novac, Kostreš kaže je u suprotnosti sa onim što ministar Ilić radi.

“Umesto da što pre završimo Koridor 10 on (Ilić) izmišlja novi koridor 10 i opterećuje celu državu”, kaže Kostreš.

Prema njegovim rečima, da bi završili Koridor 10 potrebno je završiti Beščanski most "za koje su uzete pare i na kom se ništa ne radi, a za koji se plaćaju penali", kao i deo autoputa od Novog Sada do Subotice, što bi koštalo samo 120 miliona evra, dok se ugovorom o koncesiji "pravi trošak od milijardu i po evra".

Kostreš je takođe naveo i da ćemo “zbog skupih putarina međunarodni saobraćaj alternativno skrenuti na Bugarsku i Rumuniju i samim tim nećemo moći da dovoljno dobro naplatimo putarine, jer neće proći dovoljno ljudi kroz Srbiju i onda će država Srbija morati da plaća razliku koncesinaru”.

Funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Bojan Kostreš, najavio je da će na prvoj sednici pokrajinske skupštine biti pokrenuta inicijativa LSV za donošenje zakona o vraćanju imovine Vojvodini, jer je Ustavom definisano da Vojvodina ima svoju imovinu.

"Ne tražimo da Vojvodina bude federalna jedinica, nego da ima one ingerencije koje imaju autonomne pokrajine u Evropskoj uniji", rekao je Kostreš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: