Prodato osam vojvođanskih preduzeća

Agencija za privatizaciju Srbije je na aukciji prodala osam vojvođanskih preduzeća za ukupno 1,3 milijarde dinara.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.04.2007.

16:22

Default images

Poljoprivredno preduzeće "Nova budućnost" iz Žarkovca kupio je za 1,05 milijardi dinara Perica Marišić, vlasnik dva mlina iz Batajnice. Početna cena preduzeća bila je 130,6 miliona dinara i obavezu kupca da dodatno investira minimum 39,5 miliona dinara.

Osnova delatnost preduzeća je gajenje žita i drugih useva i zasada, a pored ostalog, poseduje 1.307 hektara poljoprivrednog zemljišta i koristi 1.492 hektara zemljišta u državnoj svojini, kao i 3,5 hektara šume.

Poljoprivredno dobro Maglić iz Maglića prodato je po početnoj ceni od 142 miliona dinara beogradskom preduzeću Anbo, uz obavezu kupca da dodatno investira 80 miliona dinara. S obzirom na to da drugi učesnik aukcije nije prihvatio početnu cenu, Agencija za privatizaciju će formirati komisiju koja će odlučiti o regularnosti prodaje Maglića, čija je osnovna delatnost gajenje žita i drugih poljoprivrednih kultura, kao tov svinja, junadi i pilića.

Preduzeće za prevoz robe i putnika Kulatrans iz Kule kupio je po početnoj ceni od 39,5 miliona dinara Mile Jerković iz Bačke Topole, koji poseduje autotransportna preduzeća u Zrenjaninu, Šapcu, Bačkoj Topoli i Sremskoj Mitrovici. Pored autobuske stanice u Kuli, Kulatrans raspolaže i autobuskim stanicama u Sivcu i Crvenki, kao i autobusko stajalište u Zagrebu.
Preduzeće za film, video, estradu i teatar Fivet iz Kikinde, koji pod zakupom koristi bioskop Slavica u Beogradu, kupio je za 23 miliona dinara estradni umetnik Saša Popović. S obzirom na to da je početna cena Fiveta bila 87 hiljada dinara, ovo je najveći rast cene nekog preduzeća na aukcijama u organizaciji novosadske kancelarije Agencije za privatizaciju.

"Nedeljne novine" iz Bačke Palanke, čija je početna cena iznosila 29 hiljada dinara, kupio je vlasnik "Gradjanskog lista" iz Novog Sada Miodrag Nikić za 7,8 miliona dinara. Preduzeće za preradu plastičnih masa Mepol iz Vrbasa kupio je po početnoj ceni od 18,4 miliona dinara Branko Pešut iz Vrbasa.

Projektinvest iz Novog Sada kupilo je po početnoj ceni od 11,2 miliona dinara preduzeće "Livingston invest" iz Novog Sada, a preduzeće za projektovanje i izradu tehničke dokumentacije Minimel iz Zrenjanina za 280 hiljada dinara kupio je predstavnik tročlanog konzorcijuma Slobodan Dursun iz Zrenjanina.

Nisu uspele prodaje Bačkatransa iz Vrbasa i Radničkog univerziteta iz Zrenjanina, a prodaja Novinsko-izdavačkog preduzeća Zrenjanin, Somborskih novina i preduzeća za informatički inženjering Energosoft je odložena za 28. maj.

Privatizovano 56 kompanija u 2007.

Beograd - Republički akcijski fond u prva tri meseca 2007. godine privatizovao je prodajom manjinskih paketa akcija 56 kompanija i ostvario prihod od 15,3 miliona evra.

Prodajom manjinskih paketa akcija u prvom kvartalu 2007. su privatizovani Boja Sombor, Fabrika akumulatora Sombor, kragujevačka mlekara Mladost, Niška mlekara, Vunil Leskovac i druge firme. Akcijski fond je u obavezi da do kraja 2008. godine privatizuje preostali portfelj prodajom manjinskih paketa akcija u više od 400 kompanija, među kojima su beogradske kompanije Lasta, Progres, Navip, Savremena, Ikarbus, BAS, Centroproizvod, Energoprojekt, Neoplanta iz Novog Sada , Župa Kruševac, Tigar, Simpo, Karneks, Toza Marković iz Kikinde i druge.

Raskinuto 230 privatizacionih ugovora

Leskovac - Predsednik Upravnog odbora Akcionog fonda Srbije Miodrag Stamenković izjavio je da je, od ukupno 2.500 privatizovanih preduzeća u Srbiji. ugovor o privatizaciji raskinut u 230 slučajeva, a da je najveći broj kuporodajnih ugovora sa većinskim vlasnicima raskinut u leskovačkom kraju.

"Raskinuto je ukupno 15 ugovora, zato što je u Leskovcu obavljena privatizacija na veoma loš način. Ima primera da se jednom istom kupcu prodavalo po nekoliko preduzeća, iako se videlo da već pri prvoj kupovini nisu izmirivali svoje obaveze", rekao je Stamenković.

Još 45 društvenih firmi u Leskovcu čeka na većinskog vlasnika, ali Stamenković je rekao da će "veliki broj tih preduzeća otići u likvadiciju, budući da se duži niz godina nalaze u stečaju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: