Na snazi privremeno finansiranje

Uredba Vlade Srbije o privremenom finansiranju danas je stupila na snagu.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 01.04.2007.

21:46

Default images

Vlada Srbije je uredbu, kojom je privremeno finansiranje produženo do kraja juna, usvojila u četvrtak, 29. marta. Usvajanju uredbe protivile su se Demokratska stranka i G17 plus koje smatraju da uredba nije zakonita i navode da se mora izmeniti Zakon o budžetskom sistemu da bi se produžilo privremeno finsiranje na legalan način.

Zakon se može izmeniti samo na sednici srpskog parlamenta koju su zahtevali članovi DS i G17 plus, medjutim sednica nije zakazana i pored konsultacija te dve stranke i Demokratske stranke Srbije.

U Skupštini će se ipak u ponedeljak održati sastanak poslaničkih klubova. Poziv na sastanak uputila je juče predsedavajuća Skupštine Borka Vučić nakon inicijative DS.

Ta stranka je podnela inicijativu predsedavajućoj parlamenta da sazove nastavak prve sednice republičkog parlamenta na kojoj bi bio izmenjen Zakon o budžetskom sistemu. G17 plus ranije je dostavila skupštini predlog izmena tog Zakona.

Više pravnih i ekonomskih stručnjaka ocenili su ranije da produžavanje privremenog finansiranja posle 31. marta samo uredbom predstavlja kršenje zakona.

Skupština Vojvodine usvojila budžet pokrajine

Skupština Vojvodine usvojila je sinoć po hitnom postupku budžet pokrajine za 2007. godinu, u iznosu od 52,5 milijardi dinara.

Ovogodišnji pokrajinski budžet je skoro dvostruko veći nego prošlogodišnji, koji je iznosio 27,6 milijardi. U skladu sa novim Ustavom Srbije, za finansiranje kapitalnih rashoda u Vojvodini predvidjeno je 22,5 milijarde dinara.

Za usvajanje budžeta glasala su 74 poslanika - Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Saveza vojvodjanskih Madjara, Pokreta Snaga Srbije, G17 plus i Socijalističke partije Srbije.

Protiv je bilo četvoro poslanika Demokratske stranke Srbije, dok su pre glasanja o budžetu poslanici Srpske radikalne stranke napustili skupštinsku salu.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je na početku rasprave o budžetu da je "ustavna i zakonska obaveza
Skupštine Vojvodine da do 31. marta usvoji pokrajinski budžet".

Pajtić je upozorio da će ako se ne usvoji budžet biti zaustavljeni svi projekti u vezi sa kapitalnim ulaganjima i obnovom infrastrukture u Vojvodini.

On je ranije izjavio da će Vojvodine usvojiti budžet po hitnom postupku kako bi prestala sa privremenim finansiranjem i omogućila realizaciju ključnih i strateških programa u 2007. godini.

Pre početka zasedanja pokrajinski poslanici su minutom ćutanja odali poštu preminulom predsedniku Matice srpske Božidaru Kovačeku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: