EMS investira šest milijardi dinara

Elektromreža Srbije (EMS) planira da ove godine investira šest milijardi dinara u izgradnju novih dalekovoda i trafostanica

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 01.04.2007.

21:38

Default images

Najveći projekti su početak izgradnje dalekovoda Niš-Dimitrovgrad, kao i trafostanica "Beograd 20" i "Vranje 4", a novac će biti obezbedjen iz donacija, kredita i tekućeg poslovanja, rekao je generalni direktor te kompanije Dragan Vignjević agenciji Beta.

On je najavio da će za nekoliko dana biti objavljen medjunarodni tender za izbor izvodjača radova na izgradnji 400 kilovoltnog dalekovoda od Niša do makedonske granice, koju će sa 20,5 miliona evra finansirati Evropska agencija za rekonstrukciju, a sa 7,5 miliona evra EMS.

Deo tog projekta je i izgradnja nove trafostanice "Vranje 4", vredne osam miliona evra, naveo je Vignjević i dodao da će novac biti obezbedjen ili iz donacije švajcarske vlade ili iz povoljnog zajma Evropske investicione banke, o čemu još traju pregovori.

Direktor EMS-a je najavio da će izgradnja trafostanice "Beograd 20" na Zvezdari, koja će strujom snabdevati oko 300.000 potrošača u centru Beograda, početi na jesen i biti završena za šest meseci.

Vrednost te investicije je oko 30 miliona evra, a njenom izgradnjom rasteretiće se ostale trafostanice koje strujom snabdevaju Beograd i smanjiti gubici u prenosu struje, istakao je Vignjević.

EMS je, prema njegovim rečima, u prošloj godini ostvario dobit od oko 800 miliona dinara, iako je planom poslovanja bio predvidjen gubitak od 1,25 milijardi dinara i istakao da se u 2007. godini planira prihod.

On nije mogao da precizira koliki će on biti, navodeći da pozitivno poslovanje tog preduzeća zavisi od politike cene struje, jer je najveći korisnik prenosne mreže Elektroprivreda Srbije (EPS).

Vignjević je kazao da zbog niske cene struje u Srbiji, EMS izmedju 25 i 30 odsto prihoda u proseku ostvaruje od trgovaca koji preko njene mreže prenose struju i plaćaju za tu uslugu i od kvalifikovanih kupaca električne energije, a od čega u drugim zemljama potiče pet do 10 odsto prihoda.

On je izrazio očekivanje da će stupanjem na snagu novog tarifnog sistem za obračun struje, EPS plaćati realniju cenu prenosa, koja bi pokrivala troškove, amortizaciju i omogućila povratak kapitala.

Vignjević je naveo da zbog očekivanja novih tarifa sa EPS-om još nije dogovorena cena prenosa za ovu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: