Bez privatizacije RTB će propasti

Ukoliko Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor ne bude uskoro privatizovan, praktično će propasti.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 30.03.2007.

08:50

Default images

Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Slobodan Lalovichovo ocenio je da je ovo jedinstven trenutak, imajući u vidu obaveze tog preduzeća, da ono može da se privatizuje.

Ukoliko rumunska firma "Kuprom" ne ispuni obaveze iz kupoprodajnog ugovora, vlada će pregovarati sa sledećim kupcem, ali bez obzira ko dođe na vlast, ako ne bude ova cena bakra koja već sada, nažalost, pada, niko nikad neće kupiti RTB Bor i on će biti likvidiran, upozorio je Lalović.

"To treba reći predstavnicima sindikata i lokalnoj samoupravi, jer ona direktno radi protiv interesa građana Bora", kazao je Lalović.

"Kuprom" nema pravo da zalaže imovinu pre uplate novca

Obrtna imovina koju æe kupac zateæi u proizvodnim i rudnim pogonima biæe odvojeno procenjena i kupac æe je posebno platiti
Ministarstvo privrede saopštilo je da kupac Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, rumunska kompanija "Kuprom", nema pravo da založi imovinu pre uplate cene od 400 miliona dolara, kao ni da založi dozvolu za eksploataciju rudnika.

Agenciji za privatizaciju, odnosno državi, u slučaju da "Kuprom" ne bude poštovao ugovorne odredbe, stoje na raspolaganju naplate garancije u iznosu od 50 miliona dolara, naplate ugovornih kazni i u krajnjoj instanci oduzimanje dozvolu za ekploataciju u skladu sa zakonom, odnosno raskidanje ugovora, kaže se u saopštenju.

Posle uplate kupoprodajne cene, odnosno nakon što postane vlasnik imovine koja se prodaje, kupac ima prava da kao i svaki drugi vlasnik zalaže imovinu, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo napominje da iznos od 400 miliona dolara ne predstavlja ukupnu kupoprodajnu cenu već samo cenu za pokretnu i nepokretnu imovinu.

U periodu između potpisivanja ugovora i preuzimanja imovine, odnosno 120 dana nakon potpisivanja ugovora, predstavnici kupca i preduzeća će zapisnički konstatovati da li je imovina koja je predmet prodaje i dalje u posedu preduzeća.

Ovakva provera nikako ne znači da kupac ima mogućnost da bira imovinu koju će kupiti, kako se to u pojedinim medijima navodi, objašnjava ministarstvo. Ukoliko se utvrdi da neka od imovinskih stavki nedostaje na terenu, kupac će imati pravo da traži umanjenje cene za tačno određen iznos, koji je ugovorom o kupoprodaji određen kao pojedinačna cena svake od stavki imovine koja se prodaje.

Republika Srbija i Agencija za privatizaciju ne očekuju da u periodu od podnošenja ponude do ulaska kupca u posed može doći do značajnijih promena u pogledu sastava imovine u posedu preduzeća. Ipak, u situaciji da pojedine stavke imovine nedostaju, nadležni organi će pokrenuti ispitivanje krivične odgovornosti lica koja su odgovorna za redovno poslovanje i čuvanje imovine preduzeća, kaže se u saopštenju.

Na zahtev predstavnika reprezentativnih sindikata RTB Bora da dobiju ugovore potpisane sa "Kupromom" Agencija ih je stavila na uvid i pozvala predstavnike reprezentativnih sindikata da preuzmu kopije.

U nekoliko navrata je navođeno da ugovori imaju po 500 strana, dok se u osnovi radi o oko 50 strana osnovnog teksta svakog od ugovora, dok preostalih oko 450 strana čine prilozi ugovora, napominje ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: