Produženo privremeno finansiranje

Vlada Srbije donela je Uredbu o privremenom finansiranju Republike Srbije za period januar-jun 2007. godine.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2007.

15:09

Default images

Više pravnih i ekonomskih stručnjaka ocenili su ranije da produžavanje privremenog finansiranja posle 31. marta samo uredbom predstavlja kršenje zakona. Stranke do sada nisu uspele da se dogovore o održavanju sednice parlamenta na kojoj bi se izmenio Zakon o budžetskom sistemu.

Direktor Instituta ekonomskih nauka, Dejan Erić, smatra da je nedopustivo to što se odluka o privremenom finansiranju donosi u poslednji čas i to kršenjem zakona. S druge strane, privremeno finansiranje nije dobro rešenje za državu.

"Već vidite da su mnoge stvari otežane. Privremeno finansiranje znači da se troši samo ono što je odobreno. Drugim rečima, nemate mogućnost za razvoj, širenja. I posledice toga građani mogu vrlo ozbiljno da osete u narednom preiodu zbog toga što punjenje budžeta, iako ide na pravi način, može biti dovedeno u pitanje, naročito isplate određenih budžetskih korisnika", kaže on za B92.

Sadašnjoj vladi je trebalo šest meseci od preuzimanja vlasti da ustali ekonomski sistem i te godine je inflacija bila 15 odsto. Sadašnje odlaganje formiranja Vlade ipak neće imati tako ozbiljne posledice, smatra Erić.

"Činjenica je da će, kad god se menja Vlada, postojati određeni tranzitorni period. Međutim, dosta je urađeno, moram da priznam, u tom smislu jer je uveden sistem državnih sekretara i faktički državna administracija već postoji", smatra on i dodaje da imena koja figuriraju nisu nepoznata imena i da je reč o ljudima koji su manje-više bili uključeni u neke poslove.

"Strani investitori su veoma oprezni, jer se naša zemlje suočava sa vrlo visokim nivoom 'rizika zemlje' koji u velikoj meri deluje nepovoljno i na izvore finansiranja  i očekivanje investitora od Srbije da im donesu mnogo veću stopu prinosa nego u drugim zemljama. Bojim se da još uvek većina ljudi razmišlja 'ček da vidimo šta će da bude pa ćemo onda odlučiti da li da dođemo ili ne'", ocenio je Erić.
Prokopijeviæ: To je nastavak jedne loše prakse da se zakoni krše podzakonskim aktima
Ekonomista Centra za slobodna tržišta, Miroslav Prokopijević, smatra da je postojala i mogućnost da stvar potpuno zakonito bude rešena pošto nije potrebno da Vlada da neki predlog da bi Skupština o tome odlučila.

"Međutim, neko ne želi da formira takvu privremenu većinu, makar jednokratnu, jer verovatno to znači ulazak u neke obaveze koje kasnije mogu da imaju određenu gravitacionu težinu u vezi s formiranjem Vlade. Okolnost da neko ne želi da ide tim zakonitim putem nego da namerno ide nezakonito je jedan vrlo važan signal za birače i za rasplet oko nove vlade", kaže Prokopijević.

"Možda je bilo bolje da se pusti da stvari ide po inerciji, da se zakon 'inerciono krši', jer je ovo namerno kršenje", rekao je on.

Prokopijević kaže da investitori svakako nisu oduševljeni razvojem događaja. "Pregovori sa EU stoje otkad su raspisani izborim a to je bilo pre više meseci, nema najave ni za jedno veće ulaganje u Srbiji, a posebno ne 'grinfild' ulaganja. Svi čekaju šta će se desiti, a neko se snebiva. Nadam se ta će 'taj ko se snebiva' platiti ceh ako bude novih izbora", kaže on.

Ekonomisti upozoravaju na to da bi izmena Uredbe o privremenom finansiranju u suprotnosti sa Zakonom bila opasan presedan. To bi otvorilo put nekoj budućoj vladi da izbegne glasanje o budžetu u parlamentu, pitanju na kom u svetu najčešće padaju vlade. Vlada je prihvatila informaciju o potrebi usvajanja izmenjenog teksta nacrta Ugovora o koncesiji za izgradnju, korišćenje i održavanje auto-puta Horgoš-Požega, navodi se u saopštenju.

Doneta je Uredba o izdavanju doplatne poštanske marke "Izgradnja spomen hrama Svetog Save", i odluka o osnivanju specijalne bolnice za rehabilitaciju u Bujanovcu.

Odlučeno je da se osnuje Institut za medicinu rada Srbije "Dr. Dragomir Krajović", i da se sredstva tekuće budžetske rezerve upotrebe za kupovinu opreme za ozvučenje velike dvorane Zadužbine Ilije Kolarca.

Sredstva će biti izdvojena i za nabavku instrumenata za ansamble Muzičke produkcije Radio-televizije Srbije (RTS), kao i Simfonijski,
Džez i Narodni orkestar RTS-a.

Usvojena je i Informacija o potrebi prihvatanja predloga ministarskih Deklaracija o "novoj dimenziji razvoja nafte i gasa" u Energetskoj zajednici i Panevropskog naftovoda.

Vlada je prihvatila Informaciju o sprovedenoj registraciji izbeglica u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: