Umesto u dinarima, plata u kuponima

Zaposleni u kragujevačkom Trgovinskom preduzeću "Srbija" od 1995. umesto novca, na ime zarada dobijaju vrednosne kupone.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.03.2007.

10:21

Default images

Nekoliko stotina zaposlenih u tom preduzeću očekuju da će uskoro i oni platu dobijati u važećoj srpskoj valuti.

Vrednosne kupone u plavoj boji, vrednosti 100 dinara, i žutoj - 10 dinara, sa pečatom preduzeća i serijskim brojevima, radnici ovog trgovinskog preduzeća, gde je prosečna plata oko 19.000 dinara, dobrovoljno su pristali da dobiju umesto dinara i na ime otpremnina.

"Sve je po zakonu, a razlog isplate plate u vrednosnim kuponima je taj što nikada nemamo dovoljno para niti možemo da sakupimo na računu da bi radnici redovno dobijali plate", kazao je direktor TP "Srbija" Vladan Radović.

Objašnjavajući da je reč o velikim finansijskim sredstvima neophodnim za isplatu zarada ali i otpremnina, Radović je rekao i "da je vrednosnim kuponima rešen problem da preduzeće ne mora da podiže kredite i da plaća kamate".

On je naveo i da radnici koji na ime otpremnina nisu hteli bonove mogli su da dobiju dinare, s tim da sačekaju "jedan period".

"Vrednosnim kuponima radnici kupuju u našim trgovinama, ali i kod nekih zakupaca našeg prostora", rekao je Radović i istakao da nijedan radnik "Srbije" nije želeo "da za keš" na određeni period ode da radi u "C market", koji je zakupac nekih objekata tog kragujevačkog preduzeća.

U sporadičnim slučajevima, dodao je on, kupone primaju i neki poljoprivrednici na gradskim pijacama.

Prema rečima Radovića, u ovom trenutku radnicima se ne duguje ništa na ime zarada, a isplaćene su i obaveze prema Fondu PIO.

"Nadam se da će radnici kupone dobijati još dva meseca, jer će se prodajna aukcija održati krajem maja i u ovom trenutku postoji nekoliko potencijalnih kupaca", rekao je Radović.

TP "Srbija", sa oko 16.000 kvadratnih metara trgovinskog prostora, oko 17.000 kvadrata skladišta, sa više od 20 objekata u glavnoj ulici u Kragujevcu i kancelarijskim prostorom u centru od 2.500 kvadrata, procenjena je da vredi oko 17 miliona evra.

"Neke objekte smo prodali, ali ovo što je ostalo očekujemo da će se prodati za oko 15 miliona evra", rekao je direktor "Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: