Kuprom čeka dozvolu Komisije

Kompanija Kuprom je podnela Komisiji za zaštitu konkurencije zahtev za izdavanje odobrenja za sprovođenje koncentracije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.03.2007.

17:37

Default images

Zahtev je podnet od strane Kuproma u ime svih ugovornih strana, uključujući Agenciju za privatizaciju, kompanije iz RTB-a, kao i Vladu Republike Srbije, u skladu sa zakonskom regulativom koja se odnosi na tu oblast.

U Komisiji za zaštitu konkurencije kažu da taj zahtev još nije stigao, ali da se očekuje da ga advokatske kuće Kuproma pripreme i proslede narednih dana.

Pribavljanje pomenutog rešenja Komisije jedan je od uslova za stupanje na snagu Ugovora o prodaji RTB Bor, jer je to jedna od obavezujućih klauzula tog dokumenta. U Zakonu o zaštiti konkurencije se navodi da Komisija može da odbaci zahtev ili da odobri koncentraciju ako utvrdi da ona ne dovodi do bitnog sprečavanja, ograničavanja i narušavanja konkurencije, jačanjem dominatnog položaja na tržištu.

Ta državna institucija može uslovno i da odobri koncentraciju, uz propisivanje dodatnih uslova i obaveza koje učesnici u koncetraciji moraju da izvrše ili odbije zahtev ako se koncentracijom kapitala narušava konkurencija na tržištu.

Učesnik na tržištu, prema odredbama tog zakona, može, ali ne mora, da ima dominatan položaj ako je njegov udeo na tržištu veći od 40 odsto.

Prema postojećim zakonskim propisima, postoji mogućnost da se zahtev za odobrenje koncentracije, koji sadrži 23 elemenata, razmotri i u skraćenom postupku odnosno u roku od 30 dana. Međutim, ako se ide u „ispitni postupak“, što je u dosadašnjoj praksi Komisije redak slučaj, rok za odobrenje ili odbijanje zahteva je četiri meseca, odnosno 120 dana.

Sindikat preuzima ugovor o prodaji

Nedavni protest radnika i sindikata
Predsednik Samostalnog sindikata RTB Bora Dragan Aleksić izjavio je da će predstavnici tog sindikata 30. marta u Agenciji za privatizaciju preuzeti kopiju ugovora o prodaji tog basena rumunskoj kompaniji Kuprom.

On kaže da će sindikat odbiti da uzme ugovor ako Agencija za privatizaciju kao uslov preuzimanja postavi "neodavanje poverljivih podataka" iz pomenutog dokumenta.

"Nećemo dozvoliti da budemo u podmetnutom položaju u odnosu na druge učesnike u procesu. Agencija za privatizaciju je imala svoje pravne savetnike koji su taj ugovor analizirali i mi to želimo isto da uradimo", kazao je Aleksić i dodao da neće dozvoliti da se ljudi iz sindikata "prozovu da krše zakon i da se zatim krivično gone, zbog odavanja podataka".

Aleksić je objasnio da će, ako se ugovor preuzme on biti razmatran u Veću tog sindikata i biće prosleđen na analizu pravnim stručnjacima, a tek bi nakon toga ta sindikalna organizacija izašla sa svojim stavom povodom prodaje RTB-a.

Agencija za privatizaciju uputila je poziv predstavnicima sindikata da preuzmu kopiju Ugovora zbog "zaštite interesa svih učesnika u prodaji RTB Bor, odnosno zaposlenih, kupca i države".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: