Preskupi stanovi u Beogradu

Cene stanova u Beogradu nerealno su visoke, tvrde stručnjaci, što je posledica činjenice da je potražnja mnogo veća od ponude.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2007.

16:39

Default images

Interesantno je da je kvadrat stambenog prostora u zemljama u okruženju jeftiniji, pa tako i pristupačniji građanima. Nije redak slučaj da građani koji hoće da kupe stan i po nekoliko godina ne mogu da se udome, jer je najveći problem naći prostor po pristupačnoj ceni. Mnogima ne pomažu ni stambeni krediti jer ne mogu da plaćaju rate.

"Potražnja je veća od ponude, što diže cenu stanovima I čini je nerealnom u odnosu na kupovnu moć stanovništva”, kaže Mijat Lakićević, urednik magazina Ekonomist.

U Beogradu je, kažu stručnjaci, i zemljište za gradnju veoma skupo, što direktno utiče i na cene stanova. "Imamo negativne trendove, mali obim gradnje, visoke cene građevinskog zemljišta i veliku potražnju, pa su zato cene enormne", objašnjava Siniša Brašanac, iz firme "MPC Properties".

S jefitnijim dozvolama i zemljištem trebalo bi da se poveća i broj stanova u izgradnji, a ekonomisti procenjuju da samo veći broj novih stanova može da stabilizuje cene.

Inače, Beograd je poslednjih meseci zahvatila građevinska groznica, pa se u svim starijim delovima Beograda ne može proći nijednom ulicom a da se u njoj ne gradi bar jedna nova zgrada. Ipak, to nije uticalo na smanjenje cena stanova ni za kupovinu ni za iznajmljivanje.

Parivodić: Novi zakoni

Milan Parivodiæ
U 2007. godini trebalo bi da budu doneseni zakoni koji bi omogućili da se lakše dobija građevinska dozvola. Ukoliko bi investitori jeftinije plaćali dozvole, cene stanova bile bi niže.

“Kod nas su profitne stope visoke, pravo korišćenja zemljišta u Beogradu je duplo skuplje nego u Beču, imamo anomalije koje su izazvane lošim propisima i monopolom na tržištu” kaže Milan Parivodić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Normalizacija tržišta kroz nove zakone sigurno će dovesti do sniženja cena nekretnina koje bi trebalo da postanu dostupnije većem broju građana, a podstaćiće i razvoj građevinske industrije, rekao je Parivodić.

Država će sprovesti reformu kroz zakon o restituciji koji uređuje i privatizaciju gradskog građevinskog zemljišta, kroz zakon o svojini i stvarnim pravima, koji će, kao opšti zakon o svojinskim odnosima, urediti etažnu svojinu, pravo svojine na privatnom građevinskom zemljištu, dogradnju.

Novi zakon o javnoj svojini dovešće do podele svojine na onu u vlasništvu Republike, pokrajine i lokalne samourave, rekao je Parivodić. Novi zakon o planiranju i izgradnji pratiće novo stanje na građevinskom zemljištu kada ono postane privatno. Pravo građenja će postati prenosivo, zemlja će se prodavati kao i objekti, a moćiće da se stavi pod hipoteku. Principi u izgradnji biće kao u razvijenim zemljama kao što su Švajcarska, Austrija i Nemačka, naveo je on.

Interesovanje za ulaganje u Srbiju je dobro, ocenio je Parivodić podsećajući da je prošle godine bilo 5,5 milijardi dolara stranih direktnih investicija, od čega je veliki deo otišao u nekretnine. Investitori su, kako je naveo, najviše zainteresovani za izgradnju hotela, tržnih centara i poslovnog prostora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: