Stambeni krediti u francima rizični

Guverner NBS Radovan Jelašić je upozorio na rizik subvencionisanja stambenih kredita koji su vezani za švajcarski franak.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 02.03.2007.

14:06

Default images

Jelašić je rekao da je "neodgovornost države" odluka Vlada Srbije da se omoguće subvencije iz budžeta za stambene kredite koji su vezani za švajcarski franak jer se na taj način "građani izlažu većem riziku".

Kretanje odnosa valuta je nepredvidivo, a niža kamata na krediti znači veći rizik, objasnio je on navodeći da je za poslednjih 16 godina najbolje prošao onaj ko se zaduživao u dolarima.

I bankari upozoravaju na rizik

Odluka Vlade Srbije o subvencioniranju stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima nosi dvostruki rizik, kaže izvršni direktor za poslove sa stanovništvom banke Sosijete ženeral Miroslav Rebić ističući da i NBS i Evropska centralna banka upozoravaju da je uzimanje kredita u toj valuti veoma rizično.

Problem sa švajcarskim frankom je u tome što ne može da se predvidi kako će se kretati kurs ili kamatna stopa na tu valutu i zbog toga se radi o rizičnim plasmanima. "Cela ekonomska politika Srbije orijentisana je ka evru, cene se formiraju u odnosu na tu valutu i teško je predvideti kako će se kretati švajcarski franak", rekao je Rebić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: