Polt: CEFTA zabrinula Filip Moris

Kompanija Filip Moris je veoma zabrinuta izmenama uslova poslovanja zbog CEFTA sporazuma, izjavio ambasador SAD Majkl Polt.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.02.2007.

13:01

Default images

Polt očekuje da srpska vlada ispuni preuzete obaveze i nađe rešenje i kaže da "ukoliko se to ne desi strani investitori će dobiti poruku da je poslovanje u Srbiji nepredvidljivo. Ovo je važan test za srpsku vladu da pokaže da su ovde uslovi poslovanja predvidljivi".

Ambasador SAD je istakao da je sa ljudima iz Filip Morisa razgovarao o problemima koje ta kompanija očekuje zbog ukidanja carina na duvan nakon stupanja CEFTA sporazuma, ako do tada Vlada Srbije ne nađe neko rešenje.

Polt kaže da je za brzi napredak srpske privrede neophodno da vlada, poslovna zajednica i građani u potpunosti prihvate tržišnu ekonomiju.

"Vlada ne bi trebalo da poseduje preduzeća, ni da direktno da utiče na privatni biznis, a privatizacija bi trebalo da ide dvostruko brže nego do sada", kazao je on i dodao da je uveren da su Srbi sposobni da poboljšaju kvalitet života, ali da ih politika vraća nazad.
Mapa zemalja èlanica CEFTA sporazuma
Ako građani kažu, navodi američki ambasador, da im je najvažniji ekonomski boljitak, onda i vlada mora svaki dan, veliki deo svog vremena da posveti tome, međutim, mi svaki dan slušamo priče o Kosovu i političkim intrigama.

"Ne umanjujem značaj tih problema, niti kritikujem vladu, ali ta pitanja dolaze posle onih koje građani očekuju da se reše, a to su ekonomija, ekonomski napredak i integracija sa zajednicom evropskih naroda".

Polt kaže da su dobre osobine srpskih preduzetnika inventivnost, preduzimljivost, energičnost i fleksibilnost, ali je kao negativno naveo da su biznismeni opterećeni korupcijom, koja vuče korene još iz Miloševićevog perioda.

Reputacija poslovnog sektora u Srbiji je i dalje takva da će potencijalni investitor reći da mora da bude oprezan ako želi da posluje na srpskom tržištu, kazao je on, ističući da je potrebno uložiti mnogo truda kako bi neko rekao da je poslovati u Srbiji dobro i čisto i dodao da kao najveći ekonomski problem Srbije vidi staromodni način razmišljanja i pesimizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: