PKS: Država da otkupi 10.000 svinja

Država treba da otkupi od stočara 10.000 svinja, od ukupno 15.000 koje su višak, za šta je potrebno izdvojiti oko milion evra

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.02.2007.

15:24

Default images

Sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS) Milan Prostran rekao je da država treba da pomogne klaničarima da dobiju namenske kredite za otkup tovljenika.

On je upozorio da svaki dan produžavanja krize i držanja tovljenika u oborima, vodi ka pogoršanju kvaliteta mesa i stvaranju još većih troškova proizvođača.

Prema njegovim rečima, poslednjih godina vodila se loša agrarna politika i zato sada jedan kilogram žive mere tovljenika vredi koliko samo četiri kilograma kukuruza, čija je cena dostigla 12,5 dinara po kilogramu.

Realna cena bila bi da kilogram žive mere tovljenika vredi kao sedam kilograma kukuruza, kazao je Prostran i dodao da se u Srbiji godišnje utovi oko tri miliona svinja.

Prihodi Mesne industrije Banat veći za 34 odsto

Mesna industrija "Banat" iz Banatskih Karlovaca, povećala je prošle godine prihode za 34 odsto, a proizvodnju za 29 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Dobri poslovni rezultati su ostvareni kroz saradnju sa TAM programom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za razvoj malog biznisa u Srbiji, a koji je u kompaniji "Banat" značajno doprineo unapređenju informacionog sistema, kao i poboljšanju maloprodajne i komercijalne službe.

Komercijalni direktor "Banata" Nenad Miščević rekao je Beti da zajedno sa stručnjacima TAM programa, ta kompanija, koja je privatizovana krajem 2003. godine, planira da ove godine takodje uveća prihode za 25 odsto.

On je najavio da će u maju početi gradnja nove fabrike konzervirane hrane u skladu sa najvišim standardima, čime će se otvoriti mogućnost da se proizvodi mesne industrije "Banat" prodaju i na tržištima zemalja Evropske unije.

Ukupna proizvodnja industrije "Banat" prošle godine iznosila je 20 tona različitih proizvoda od mesa, istakao je komercijalni direktor te kompanije.

TAM program je neprofitni program pomoći malim i srednjim preduzećima, čiji je glavni donator u Srbiji Evropska unija, a koji se finansira preko Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR), koja je do sada finansirala 65 projekata u Srbiji.

Plasman proizvoda mesne industrije "Banat", kako je rekao Miščević, proširen je sa srpskog i na tržišta Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Rusije, što je posledica uspešno sprovedene privatizacije, nakon krize u vreme sankcija.

Kako najavljuju evropski donatori, očekuje se da će se u TAM programu uskoro naći nova srpska preduzeća, kojima će se dodeliti iskusni evropski menadžeri, koji će u roku od 18 meseci, zajedno sa srpskim menažerima, rešavati probleme u poslovanju kompanija.

Glavni cilj projekata je povećanje konkurentnosti malih i srednjih firmi u Srbiji i otvaranje novih radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: