Neophodno izglasati novi budžet

Ako se do kraja marta ne izglasa novi budžet, sva državna plaćanja biće blokirana, što će dovesti do većih kamata i do rasta cena

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.02.2007.

16:06

Default images

Novac iz državne kase sada se troši na osnovu privremenog finansiranja koje je zakonski moguće samo jednom i to u prva tri meseca kalendarske godine. Ukoliko do 31. marta ne bude novog budžeta, to će prvi osetiti budžetski korisnici.

Mlađan Dinkić, bivši ministar finasija, kaže da “ako se ništa ne bi u međuvremenu dogodilo nastaje potpuna blokada u plaćanjima. To znači nemogućnost plaćanja svih plata u državnoj upravi, u školama, obustava isplata penzija, obustava plaćanja spoljnih dugova Srbije, dakle potpuna blokada domaćih i međunarodnih plaćanja, jer sve ostalo bi bilo kršenje zakona. Ukoliko se vrše plaćanja bez odluke skupštine, nakon 31. marta onaj koji izvrši plaćanja ide u zatvor.“
Ekonomisti kažu da najveći problem nije u tome što neće biti novca za plate i penzije, već što bez budžeta država ne može normalno da funkcioniše i ta neizvesnost se negativno odražava na sve građane i privredu.

Sem što bi poskupeli krediti, stručnjaci smatraju da bi dalje privremeno finansiranje ili nedonošenje novog budžeta uticalo i na cene.

Novinar Milan Ćulibrk kaže da je "sada znatno podignut nivo potrošnje u januaru, februaru i martu mesecu. To može na duži rok, ukoliko ne bude stvoren jedan stabilizacioni budžet uravnotežen, da stvori probleme i na planu inflacije odnosno, može da izazove nove inflatorne pritiske i da dođe do rasta cena mnogo većih nego što se očekivalo s obzirom da je plan NBS da u ovoj godini pokuša da inflaciju svede na nekih četiri do osam odsto".

Prema rečima sagovornika, najbolje rešenje bilo bi da se što pre formira nova vlada koja će pre 31. marta predložiti novi budžet. Sem toga, kako kaže Dinkić, teorijski je moguće da novi parlament zakonski produži privremeno finansiranje ili da usvoji već postojeći predlog budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

3 h

Podeli: