U Filip Morisu se protive CEFTA-i

Američka kompanija Filip Moris najavljuje izmeštanje dela proizvodnje u Rumuniju ako vlada u potpunosti prihvati Ceftu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.02.2007.

18:07

Default images

Kompanija koja je kupila duvansku industriji Niš, upozorava da bio deo proizvodnje mogla da preseli o Rumuniju. U vladi kažu da pokušavaju da reše taj problem, ali i poručuju da je Cefta važnija od bilo koje pojedinačne domaće industrije.

Iako je Cefta potpisana, ostalo je otvoreno pitanje duvanske industrije. Naime, Hrvatska je tražila od Srbije da smanji akcize za uvozne cigarete i da ih izjednači sa akcizama na domaće, a da pri tom ne poveća carinu na uvoz cigareta.

Iz duvanske inustrije Niš poručuju da će, ukoliko Srbija pristane na taj zahtev i ako se ne ukine dvostruko oporezivanje između Srbije i Crne Gore, njima biti isplativije da uvoze cigarete, nego da ih proizvode u Srbiji.

"Izmeštanje dela proizvodnje iz Srbije jedna je od mogućih posledica. Ako je vaš plan da nastavite investcije i da vaše poslovanje bude održivo, logično je očekivati da će ono biti od koristi čitavom gradu i državi. Ukoliko se pravila igre promene, onda to poslovanje više nije održivo. To je veoma štetno i nepovoljno za sve –  investitore,  većinske i manjinske akcionare, kao i za radnike. Dakle, to je nesrećna odluka za celokupno poslovanje", kaže generalni direktor DIN-a Euđenio Sidoli.
Mapa èlanica CEFTA
Vlatko Sekulović, državni sekretar Ministarstva za ekonomske veze sa inostranstvom, kaže da je rešenje nova politika za duvansku industriju, odnosno izmene zakona o akcizama i zakona o duvanu, koje će biti predložene do kraja meseca.

Američki Filip Moris  kupovinom niške fabrike 2003. godine za 387 miliona evra preuzeo je obavezu otkupa duvana, socijalni program i investicije, dok je, kako kažu u toj kompaniji, srpska vlada garantovala akciznu zaštitu od pet godina što je bio dodatni podsticaj za kupovinu fabrike.

Zemlje potpisnice Cefte imaju rok do juna da reše sva sporna pitanja, a u srpskoj Vladi kažu da je to dovoljno vremena da se nađe rešenje i za duvansku industriju. Nadležni ocenjuju da će se time sprečiti da se izmesti proizvodnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: