Blokada puteva se nastavlja

Nezadovoljni seljaci su najavili blokadu mosta na Savi kod Šapca.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.02.2007.

08:30

Default images

Nezadovoljstvo je nastalo usled daljeg pada otkupne cene tovljenika na, u nekim slučajevima, 52 dinara po kilogramu, uz drastičan rast cena kukuruza, najvažnije žitarice u ishrani svinja.

Mačvanski poljoprivrednici, koji zahtevaju povećanu otkupnu cenu svinja, sinoć su blokirali saobraćaj na teretnom mostu na Savi kod Sremske Mitrovice.

Jedan od nezadovoljnih poljoprivrednika Zlatan Đurić kaže da će protesti trajati sve dok bude potrebno. "Blokiraćemo autoputeve dok nam ne budu ispunjeni zahtevi, jer nemamo izbora. Uputili smo zahteve Vladi, želimo da nam Robne rezrve otkupe sve količine svinjskog mesa", kaže Đurić.

Poljoprivrednici traže i da država odredi odnose cena kukuruza, sojine sačme i svinja.

Kukuruz je početkom februara dostigao rekordnih 12 dinara za kilogram. Glavni razlog je nekontrolisan izvoz u zemlje Evropske unije, gde se on koristi za dobijanje bioetanola. S druge strane, Robnim rezervama ne treba svinjsko meso, a čak i ako bi otkupile viškove mesa pitanje je gde bi ga uskladištile. U osnovi problema je višak svinja.

Ciga Mihaljević, farmer i vlasnik klanice kaže da u Sremu i Mačvi postoji višak od oko 6.000 svinja. Višak se pojavio jer svinjsko meso ne može da se izvozi jer je Srbija u protekle tri godine pogođena svinjskom kugom. Sem toga, klaničari tvrde da većina svinja u Srbiji ima nekvalitetno, isuviše masno meso, i da je problem u tome što je tehnologija uzgoja loša.

Stočari su rešeni da istraju u svojim zahtevima. Ministarstvo poljoproprivrede, na koje su prvobitno upućeni, problem je prebacilo na Robne rezerve, Robne rezerve na Vladu, koja je tehnička, ali bi trebalo da danas pošalje predstavnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: