Rekordni nivo BELEX15 i BELEXfm

Ukupan promet u januaru na Beogradskoj berzi iznosio je preko 11 milijardi dinara, iako je bilo svega 18 trgovačkih dana.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 04.02.2007.

15:13

Default images

Akcije su u ukupnom prometu bile vrlo dominantne sa učešćem od čak 92,4 procenta. Inače, januarski promet 2007. godine je za čak 211 odsto veći u odnosu na promet ostvaren u januaru 2006. godine.

Januar mesec su obeležile i nove najviše istorijske vrednosti kao i intenzivan rast vrednosti indeksa BELEX15 i BELEXfm. U drugoj polovini januara skoro svakodnevno su beležene i nove maksimalne istorijske vrednosti ovih pokazatelja, a sredinom meseca BELEXfm prvi put beleži vrednost iznad dve hiljade indeksnih poena. BELEX15 prvi put prevazilazi nivo od 1.800 poena u utorak, 16. januara, a nekoliko dana kasnije dostiže i nivo od preko 1.900 indeksnih poena.

Poslednja mesečna vrednost indeksa najlikvidnijih akcija Beogradske berze - BELEX15 zabeležena je na nivou od 1.976,13 indeksnih poena, što predstavlja porast u odnosu na kraj prošle godine od čak 18 odsto procenata, odnosno preko 270 indeksnih poena. Kompozitni indeks vanberzanskog tržišta Berze - BELEXfm je u januaru zabeležio rast od osam procenata i ostvario istorijski maksimalnu vrednost na nivou od 2.116,10 indeksnih poena. Trgovanje akcijama koje se nalaze u metodu kontinuiranog trgovanja dominiralo je na Beogradskoj berzi u toku januara. Preko 76% ukupnog januarskog prometa akcijama ostvareno je u trgovanju akcijama kojima se trguje po ovom metodu.

Kao i prethodnih meseci, obimom prometa i dalje dominiraju banke čije se akcije nalaze u trgovanju na Beogradskoj berzi, ali se tokom januara u prvih deset po vrednosti prometa izdvajaju i akcije preduzeća Soja proteina, Energoprojekta i kompanije Toza Marković. U odnosu na decembar 2006. godine zabeležen je pad obima prometa u trgovanju obveznicama Republike Srbije za 6,8 miliona evra, odnosno 39,3 odsto. U januaru su najtrgovanije bile obveznice koje dospevaju 2011. godine, sa obimom prometa od 2,2 miliona evra.

Strani investitori

Učešće stranih investitora u trgovanju akcijama (FIS) u prvom mesecu 2007. poraslo je za više od pet procenata u odnosu na decembar prošle godine i imalo prosečnu mesečnu vrednost od 43,7 odsto.

U poređenju sa januarom 2006. godine, vrednost FIS-a se razlikuje za manje od jedan odsto, ali zbog daleko većeg ukupnog prometa ostvarenog na Berzi, prisutnost stranih investitora posmatrana u apsolutnim iznosima je i dalje u porastu. Učešće stranih investitora u ukupnom trgovanju na Berzi kretalo je ostvarilo prosečnan nivo od 40,9 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: