Mala popunjenost kapaciteta „Jat“

„Jat ervejz“ i dalje spada u firme koje imaju najmanju popunjenost kapaciteta u Evropi.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 03.02.2007.

14:27

Default images

Od januara do novembra 2006. popunjenost kapaciteta „Jatovih“ aviona bila je 57 odsto. U isto vreme od 30 evropskih avio-firmi samo jedna kompanija je bila ispred „Jata“ sa najmanjim kapacitetom popunjenosti, i to „Luks er“ sa 55,6 odsto.

Upoređivanjem kompanija samo u novembru, „Jat“ je ponovo bio na drugom mestu sa 50,8 odsto popunjenosti aviona, dok je na prvom mestu ovog puta bila kompanija „Air one“ sa 47,9 odsto.

Po rečima generalnog direktora „Jata“ Nebojše Starčevića, „Jatova“ flota je koncipirana u vreme kada smo bili jedna velika država, sa tržištem od 20 miliona potencijalnih putnika, i u „neka mnogo srećnija i lakša vremena“.

„U ovom trenutku avioni od 127 do 147 mesta, sa kojima mi radimo, u potpunosti prevazilaze naše potrebe, ali mi ih, nažalost, u ovoj fazi ne možemo menjati. Ovo tržište, kao i sva okolna slična tržišta, zahteva manje avione, od 50 do 100 sedišta, koje sve ostale kompanije u okruženju imaju. U takvim avionima logično je da je faktor punjenja visok i sa 30 do 40 putnika, dok je sa istim potencijalom naš faktor 25-30 odsto“, objašnjava Nebojša Starčević.

On navodi da ovaj faktor popunjenosti aviona pogoršava i veoma česta zamena aviona iz operativno-tehničkih razloga.

„To se odnosi posebno na to kad na let, za koji je predviđen manji ATR avion sa 68 mesta, pustimo „boing 737 300“ koji ima 138 mesta, ili čak 737 400 sa 147 mesta, jer nemamo druge dostupne avione u tom momentu, a saobraćaj se mora ostvariti“, kaže Starčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: