Svinjarstvo pred katastrofom

Država tj. republička Direkcija robnih rezervi mora hitno da interveniše, jer vojvođanskom svinjarstvu preti prava katastrofa

Srbija

Izvor: Dnevnik.co.yu

Sreda, 31.01.2007.

11:27

Default images

“Cene tovljenika su već nekoliko dana na nezabeleženo sramnih 50 dinara po kilogramu, a na prodaju se nudi čak 40.000 utovljenih svinja”, kaže predsednik Upravnog odbora Zadružnog saveza Vojvodine i direktor zemljoradničke zadruge „Stapar“ iz istoimenog mesta Ljubomir Miljković.

“Paori su izloženi nezapamćenim ucenama, jer je ponuda velika, cene minimalne, a o rokovima plaćanja kupci ne žele ni da razgovaraju. Ovu agoniju može da zaustavi samo država i Robne rezerve. Ako sada ne bude interventnog otkupa tovljenika otvoreno se postavlja pitanje čemu Robne rezerve uopšte i služe”, kaže Miljković.

“Nema opasnosti od uništavanja stočnog fonda, jer u uzgoju svinja kod nas godinama nažalost važi pravilo da svinjski gubi, ali se svinjski i zarađuje kada dođu povoljne sezone”, ističe saradnik u Centru za naučnoistraživački rad u Privrednoj komori Srbije mr Vojislav Stanković.

Naši stočari su navikli da gube i zarađuju na tovljenici, ali to nikako ne znači da ih sada država mora ostaviti na cedilu, jer je cena od 50 dinara po kilogramu zaista ispod svakog rezona.

Stanković podseća da u ukupnoj stočarskoj proizvodnji uzgoj svinja kod nas učestvuje sa oko 50 odsto, dok u ukupnoj proizvodnji mesa prelazi udeo od 38,3 odsto, zavisno od godine.

Stanković je posebno ukazao da bi se proizvodnja svinjskog mesa mogla povećati sa 242 hiljade tona u 2004. godini na oko 300 hiljada tona u periodu od tri do pet godina, pre svega daljim poboljšanjem genetskih osobina, uz odgovarajuću kvalitetnu ishranu.

To zahteva potpuno obezbeđivanje zrnaste i najvećeg dela proteinske stočne hrane iz domaćih izvora. Prosečan broj grla svinja u Srbiji smanjen je na oko 3,5 miliona, što je oko 0,50 odsto svetskog, odnosno 2,2 odsto evropskog broja. Početkom prošle godine zabeležen je rast fonda, svinja od oko osam odsto, u odnosu na 2005. godinu. Iako je došlo do rasta fonda svinja pojavile su se „mnoge anomalije“ i proizvođači trenutno nisu ekonomski motivisani za veći uzgoj svinja.

„Nepovoljni uslovi u ovoj oblasti privređivanja ogledaju se prvenstveno u neodgovarajućim paritetima cena mesa i inputa (uloženog u proizvodnju)”, ukazao je Stanković.

„Odnos cena kilograma žive vage svinja i kukuruza sada je apsolutno nepovoljan, a s obzirom da je cena zlatnog zrna skočila na oko 11,18 dinara za kilogram (sa PDV-om) to znači da otkupna cena svinjskog mesa (sa PDV-om) ne bi trebalo da bude ispod 110 dinara za kilogram žive mere.

Mačvanski odgajivači svinja blokirali su juče regionalni put kroz Bogatić zahtevajući povećanje otkupnih cena žive stoke. Poljoprivrednici su najavili da će i u naredna dva dana zaustavljati saobraćaj ka graničnom prelazu „Pavlovića most“ i ka Loznici, ukoliko im ne budu ispunjeni zahtevi za povećanje otkupnih cena, zabranu uvoza stoke i ukidanje otkupa na poček.

Dok cene tovljenika vrtoglavo padaju, jer su se za samo nedelju dana sa 80 dinara za kilogram strmoglavile na 50 dinara, u mesarama se to još ne vidi, jer meso i dalje ide po starom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: