Viši PDV bi povećao inflaciju

Povećanje stope PDV-a za dva odsto odrazilo bi se odmah kroz povećanje cena.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 04.01.2007.

08:42

Default images

"Došlo bi i do manjeg smanjenja prometa od jedan do četiri odsto", ocenio je direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević.

Prema njegovim rečima, nije dobra ideja povećavanje stope poreza na dodatu vrednost (PDV) u Srbiji, bilo bi bolje smanjiti javnu potrošnju koja je među najvećim u Evropi.

On je tako prokomentarisao izjavu ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom i koordinatora u Ministarstvu za finansije Milana Parivodića da će ove godine PDV biti povećan za jedan do dva odsto.

Parivodić je najavio da će Vlada povećanjem PDV nadoknaditi manjak u budžetu nastao smanjenjem poreza na zarade.

"Posle te izjave postaje jasno kako će država ove godine napuniti budžet koji je nerealno planiran, što je loša kombinacija uz stalni porast javne potrošnje", rekao je ekonomista Jurij Bajec.

On je ukazao da je većina ekonomista upozorila Vladu Srbije da je budžet za 2007. godinu nerealan, sa izuzetno visokim planiranim prihodima, naročito od PDV-a i dodao da je pitanje da li će država uspeti da naplati toliki PDV.

Poreski obveznici su, rekao je Bajec, 2006. godine počeli da izbegavaju plaćanje PDV-a, zbog čega planiran prihod od toga nije ostvaren ni prošle godine.

"Lako je pretpostaviti da će se, u slučaju povećanja stope PDV-a za dva odsto, povećati obim sive ekonomije", naglasio je Bajec.

Povećanje stope PDV-a će se, kako je dodao, odraziti na cene i Vlada mora da vodi računa o tome da to ne pogorša socijalni položaj većine građana.

Ilić: Ne znam za ideju o povećanju stope PDV 

Državni sekretar Ministarstva finansija Vladimir Ilić izjavio je da nije upoznat sa idejom koordinatora tog ministarstva Milana Parivodića o povećanju stope poreza na dodatu vrednost.

Ilić koji u Ministarstvu koordinira rad poreskog sistema, nije želeo da komentariše takav predlog, jer, kako je naveo, za njega zvanično nije čuo mada nije ni odbacio mogućnost da je izjava Parivodića pogrešno protumačena.
PDV se u Srbiji primenjuje od 2005. godine

Porez na dodatu vrednost (PDV) uveden je u Srbiji 1. januara 2005. godine kao opšti porez na potrošnju koji se plaća na isporuku robe i pružanje usluga u svim fazama prometa i proizvodnje.

Sve robe i usluge u lancu PDV oporezovane su od tada opštom stopom od 18 i posebnom od osam odsto.

PDV je zamenio nekadašnji porez na promet od 20 odsto i postao najvažniji izvor poreskih prihoda u Srbiji.

Po podacima Poreske uprave, prihodi od PDV-a u prvoj godini primene tog višefaznog poreza bili su za oko 40 odsto veći nego prihodi od poreza na promet i iznosili su oko 190 milijardi dinara.

Naplata PDV-a u 2006. godini je, prema tvrdnjama vlasti, bila veća nego u prethodnoj godini, ali zvanični podaci o naplaćenom iznosu još nisu saopšteni. 

U Poreskoj upravi se podaci o prihodima od PDV-a još sabiraju, ali je istaknuto da je ukupna naplata poreza 2006. porasla za 4,9 odsto i dostigla 700 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: