Železnica prebacila plan za 2006.

Železnica Srbije je od prevoza robe ostvarila prihod od oko 9 milijardi dinara, a u putničkom saobraćaju 1,6 milijardu dinara.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.12.2006.

18:13

Default images

Generalni direktor Milanko Šarančić je rekao da je prevezeno oko 13,9 miliona tona robe ili 10 odsto više nego u 2005. godini. Od prevoza robe srpska železnica je zaradila oko devet milijardi dinara, odnosno 114 miliona evra, što za 29 odsto više nego u prošloj godini i oko 18 odsto više od plana.

U ukupnom robnom saobraćaju međunarodni saobraćaj je učestvovao sa čak 85 odsto, a samo od tranzita je zarađeno oko 45 miliona evra. U putničkom saobraćaju Železnica Srbije je prevezla 14 miliona putnika ili četiri odsto više nego lane, a u 2007. je planiran prevoz oko 14,6 miliona putnika.

Šarančić je rekao da Srbiji za modernizaciju pruge i izgradnju drugog koloseka na Koridoru 10 treba više od milijardu evra, da bi on bio u skladu sa standardima razvijenog dela Evrope. On kaže da očekuje da će Vlada Srbije pomoći Železnici, jer su sve okolne države preuzele dugove njihovih železnica na sebe, a kod nas to još nije urađeno.

"Zato mi svakodnevno plaćamo velike obaveze... ali radimo na tome da država, uz saglasnost Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, od 2008. godine prihvati finansijsko konsolidovanje naših dugova, kako bismo sve što zaradimo uložili u prugu", rekao je Šarančić.

32,5 miliona evra kredita od Španije

Generalni direktor Železnice Srbije izjavio je i da očekuje da će to javno preduzeće u prvom tromesečju 2007. dobiti kredit Vlade Španije od 32,5 miliona evra i da će taj novac biti upotrebljen za nabavku deset dizel-motornih vozova za prigradski i regionalni saobraćaj. Novac će biti upotrebljen i za veliku opravku i modernizaciju dvadeset putničkih i deset spavaćih kola za međunarodni saobraćaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: