Zaduženost kod banaka neće opasti

Zaduženost građana kod poslovnih banaka neće opasti bez obzira na smanjenje ili rast kamatnih stopa.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.12.2006.

15:39

Default images

Ova ocena izneta je na Okruglom stolu koji su u Beogradu organizovali Fond za razvoj ekonomske nauke FREN i Naučno društvo ekonomista.

"Narodna banka Srbije će i u narednoj godini preduzimati niz mera radi smanjenja kamatnih stopa, što će sa ostalim merama te banke omogućiti da se ostvare ciljevi monetarne politike i projektovana inflacija," rekao je rumunski ekonomista i učesnik Okruglog stola Laurijan Lungu.

Tokom ove godine NBS je kupovinom deviza, a ne preko kamatnih stopa, uticala na smanjenje inflacije, kazao je profesor na Ekonomskom fakultetu Pavle Petrović i dodao da je jačanje, odnosno apresijacija dinara u ovoj godini negativno uticala na produktivnost u Srbiji i naročito na izvoz, dok je jačanje domaće valute smanjilo troškove pri uvozu, čime je ojačan uvoznički lobi.

U ovoj godini, kako je naveo, ubrzan je rast izvoza metala, dok se izvoz ostalih roba usporava pa će spoljnotrgovinski deficit ostati na visokom nivou. Prema njegovim rečima, trenutni kurs dinara precenjen je za oko 17 odsto, dok je precenjenost u 2005. godini bila nešto manja i iznosila je 15 odsto.

NBS će u 2007. godini težiti da smanji zaduženost građana kod banaka, jer je privatni dug koji je u 2005. godini iznosio 29 odsto BDP-a u ovoj godini 37 odsto i u stalnom je porastu, kaže Petrović i upozorava da bi to moglo da dovede do ekonomske krize u zemlji bez obzira na to što je to zaduženost zbog koje rizik snose pre svega zaduženi pojedinci.

Brojni ekonomisti učesnici Okruglog stola izrazili su sumnju u pogledu toga da će samo korekcija kamatnih stopa biti dovoljna da se obuzda inflacija u narednoj godini kako ona ne bi izašla iz okvira koje je predvidela NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: