Sajt SIEPA najbolji u klasi

Sa preko 25.000 posetilaca mesečno iz sveta investicija, veb-sajt SIEPA je zvanično proglašen za najbolji veb-sajt ove vrste u svetu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.12.2006.

10:21

Default images

SIEPA je ranije ove godine svrstana među sedam najboljih svetskih agencija ove vrste po istraživanju Svetske banke, a po najnovijem izveštaju OECD-a, Srbija je vodeća zemlja u regionu u promociji investiranja.

Nagrada koju je Agencija strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) dobila prošle nedelje u Parizu, dodeljena je u okviru Međunarodne investicione konferencije o slobodnim zonama i veb-sajt SIEPA je proglašen za najbolji u kategoriji vladinih internet prezentacija na svim nivoima - centralni, regionalni i lokalni, uključujući i posebne organizacije i tela vlade koja se bave investicijama, u šta naša agencija i spada.

Ocenjivani kriterijumi su bili: vizuelni utisak, dubina i kvalitet informacija, kao i jednostavnost navigacije na web sajtu. Adresa srpske agencije beleži preko 25.000 poseta mesečno i ovaj broj je u konstantnom porastu. Posete dolaze sa svih kontinenata ali više od polovine njih se vrši iz SAD, koje su i vodeći strani investitor u Srbiji.

"Mislim da je ovo odličan rezultat, ne samo za nas nego za zemlju uopšte i sigurno pokazuje, ne samo da je Agencija dobra nego i da Srbija ima potencijal i da će strane investicije u Srbiji sigurno rasti" kaže Jasna Matić, direktor Agencije za promociju izvoza i strana ulaganja. SIEPA postoji od 2001. godine, ima 35 zaposlenih i godišnji budžet od nešto više od 500.000 evra, a slična agencija u Češkoj, na primer, postoji 15 godina, ima više od 200 zaposlenih i oko 20 puta veći budžet.

"Bitna je prisutnost obučenog saradnika Agencije, da je u stalnoj komunikaciji sa stranim ulagačem, što po brzini, što po kvalitetu odgovora na upite. Tu se SIEPA pokazala sposobna da konkuriše najvišim svetskim standardima", kaže Matej Kovač, savetnik MIGA, koji je deset godina bio direktor slovenačke agencije za privlačenje stranih investicija.

Takođe, u prilog ovogodišnjih uspeha SIEPA-e ovoga ide i nedavno objavljen izveštaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u Jugoistočnoj Evropi (OECD), koji tretira poboljšanja u investicionoj klimi zemalja regiona. Srbija se u ovogodišnjem izveštaju po većini kriterijuma našla oko proseka regiona ali je, sa Bugarskom, vodeća zemlja u regionu u promociji investiranja i pomoći stranim investitorima. Važno je napomenuti da bugarska vladina agencija za privlačenje investicija postoji i radi već 15 godina, a SIEPA samo pet.

Inače, specijalizovana agencija Svetske banke za osiguranje investicija, MIGA, je tokom druge polovine 2005. i početkom 2006. godine ocenjivala oko 114 državnih agencija za promociju investicija iz zemalja ekonomija u razvoju, koje su potom upoređivane sa najboljima agencijama ove vrste u svetu.

SIEPA je ostvarila rezultat od 71,5odsto što je daleko iznad svih zemalja u regionu, bolje i od svih 10 novih članica EU, a što je dovodi u grupu agencija iz zemalja razvijenih ekonomija. Što se tiče internet prezentacije agencija, ekonomije u razvoju ostvarile su prosek od 51odsto dok su pet najboljih agencija na svetu ostvarile prosek od 91,6 odsto. SIEPA je ostvarila rezultat od 79,2 odsto što je stavlja u red onih kojima je ovaj element zauzima visoko mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: