Cene, ipak, izmiču kontroli

Da li je targetiranje pravi lek za obaranje inflacije?

Srbija

Izvor: Danas

Četvrtak, 21.12.2006.

10:07

Default images

"NBS ne može da umanji svoju odgovornost za ovogodišnji rast cena, jer je sama izabrala da se ograniči samo na procene takozvane bazne inflacije, što je tek nešto iznad polovine svih cena. Ako se opredelila za sistem targetiranja inflacije, onda je morala da u fokus stavi i ukupnu inflaciju, dakle cene koje se formiraju slobodno i one na koje svojim odlukama utiče država”, ocenjuje Miroljub Labus, bivši potpredsednik Vlade Srbije.

Da je na relaciji Narodna banka Srbija - Ministarstvo finansija bilo nesuglasica, to više nije nikakva tajna, ali je činjenica takođe da su i u drugim zemljama interesi fiskalne i monetarne vlasti često u velikom raskoraku.

Monetarnim vlastima, naročito u zemljama u tranziciji, lakše je kada fiskalna politika nije preterano ekspanzivna, a s druge strane, fiskalna vlast često je sklona da popušta uzde kako bi udovoljila nekim zahtevima budžetskih korisnika. Dakle, osnovno pitanje je da li je NBS imala izbor, ili je morala da u centar svog delovanja stavi onaj deo cena koje se slobodno formiraju (a to je 55 odsto svih cena), ostavljajući vladi da snosi svoj deo odgovornosti za ukupnu inflaciju.

Iskustvo 27 zemalja koje su uvele sistem targetiranja inflacije uglavnom je pozitivno i od tog iskustva krenula je i NBS kada se opredelila za ovaj sistem čiji bi pravi efekti trebalo da dođu do izražaja u narednoj godini.

Najveći problem predstavlja neizvesnost u pogledu fiskalne politike u narednoj godini i otuda ne treba da čudi postavljena granica rasta bazne inflacije koja se kreće između četiri i osam odsto. Ekonomisti tvrde da je za Srbiju u ovoj fazi tranzicije možda bolje da ima nešto višu stopu inflacije od one koja će biti ostvarena u 2006. godini (procene su da će bazna inflacija biti oko sedam, a ukupna oko osam odsto), nego da se daljom aprecijacijom dinara smanjuje privredni rast.

S druge strane, to otvara staru priču o tome koliko pomeranje kursa realno utiče na skok cena. Prema računicama NBS ovakva aprecijacija može da obori inflaciju na dva do tri odsto na godišnjem nivou, ali kako kažu, to nije njihov cilj.

Odgovor na pitanje kolika će stopa inflacije u 2007. ali i narednih bar pet godina biti, trebalo bi da daju kreatori ekonomske politike i tog okvira bi trebalo da se drže i monetarna i fiskalna vlast.

To bi omogućilo centralnoj banci da preko kamatnih mehanizama zaustavi pad evra čak i ukoliko se nastavi trend visokog priliva kapitala iz inostranstva. Problem je i javna potrošnja koja je proteklih pet godina smanjila svoje učešće za oko pet odsto u GDP, ali je to i dalje previsoko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: