Isplata duga MMF-u do aprila 2007.

Jelašić izrazio uverenje da će do početka aprila 2007. godine biti vraćen kompletan dug Međunarodnom monetarnom fondu.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.12.2006.

08:29

Default images

"Do sada je NBS vratila MMF-u 500 miliona dolara, a do kraja decembra će biti vraćena treća četvrtina duga u iznosu od 250 miliona dolara", rekao je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić.

Jelašić je naveo da devizne rezerve NBS iznose 12,4 milijardi dolara i da su one udvostručene od kraja decembra prošle godine.

Guverner NBS je rekao da je inflacija za prvih 11 meseci u ovoj godini iznosila 6,5 odsto i da se očekuje da će do kraja ove godine iznositi sedam odsto.

On je izrazio uverenje da će se u idućoj godini nastaviti silazni trend inflacije i istakao da će ona u 2007. godini zavisiti od republičkog budžeta, kao i od priliva stranih investicija.

Jelašić je istakao da NBS ne utiče na kurs evra i da on zavisi od ponude i tražnje, dodajući da centralna banka u poslednja četiri meseca nije prodala nijednu devizu, ali da je bila prinuđena da kupuje devize kako ne bi došlo do još većeg jačanja dinara.

"NBS je u utorak bila prinuđena da kupi 35 miliona evra da bi se zaustavila apresijacija dinara", kazao je on i dodao da je priliv direktnih stranih investicija u Srbiju od oko četiri milijarde dolara u prvih devet meseci 2006. uticao na jačanje dinara i kurs evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: