Kuprom: 150-200 miliona $ u RTB Bor

Ukoliko kupe RTB Bor, u njega će investirati od 150 do 200 miliona dolara i preuzeti svih 4.200 zaposlenih, kažu u Kupromu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.12.2006.

16:16

Default images

Predsednik Kuproma Horia Simu je rekao da očekuje da će ponuda te kompanije biti prvorangirana i da će uspešno biti okonačani pregovori o preuzimanju RTB-a.

On kaže da je samo cena po kojoj je prodat bivši Mobtel veća od cene koju je Kuprom ponudio za RTB, što potvrđuje da ta kompanija ima dugoročnu strategiju za razvoj borskog basena, u čijem su sastavu rudnici bakra Bor i Majdanpek i preduzeće Topionica i rafinacija u Boru.

Uprava Kuproma želi da investira u modernizaciju RTB-a i nabavku nove opreme, kao i u zaštitu okoline i lokalne infrastrukture, za šta će biti potrebna dobra saradnja sa vlastima u Boru.

Kuprom će, kako je rekao Simu, učestvovati i u privatizaciji još nekih preduzeća u Srbiji, kao što je Novkabel iz Novog Sada, koja mogu da koriste sirovine iz Bora.
Kuprom je u vlasništvu tri rumunska biznismena i jedan je od najvećih proizvođača bakra, bakarne šipe i emajlirane žice u istočnoj Evropi, a očekivani prihod kompanije u ovoj godini je 200 miliona dolara. 

Ova kompanija je na tenderu za prodaju RTB-a ponudila najvišu cenu od 400 miliona dolara, dok je minimalna cena bila 266,7 miliona dolara. Konzorcijum kiparskog "Ist pointa" i londonskog ORN fonda ponudio je 340,1 miliona dolara, a kompanija Amalko sa Kipra 288 miliona dolara.

Tenderska komisija odbacila je ponude firme Strajkfors, koja posluje u sastavu ruskog "Bejzik elementa“, i američkog konzorcijuma "Simon metalurški konzorcijum".

Agencija za privatizaciju će 22. decembra rangirati prihvaćene ponude i objaviti ko je najbolji ponuđač sa kojim će se pregovarati o prodaji RTB-a.

U Boru nezadovoljni visinom ponude

Vršilac dužnosti direktor RTB-a i član Tenderske komisija Miodrag Conić je, nakon otvaranja ponuda, izjavio da nije zadovoljan postignutom cenom i dodao da je očekivao da ponuda bude makar u iznosu dugovanja RTB-a, odnosno oko pola milijarde dolara.

Takođe, predsednik Skupštine opštine Bor Branislav Rankić je rekao da je postupak otvaranja tendera bio dirigovan i namešten.

On je tada ponovio ranije pretnje da će pozvati radnike i građane Bora da budućim vlasnicima ne dozvole ulazak u Basen.

Međutim, iz Kuproma su saopštili da se ipak nadaju dobroj saradnji sa sindikatima i gradskim vlastima. "Nadamo se da ćemo uspešno sprovesti planove o investiranju u lokalnu infrastrukturu, želeli bismo da pomognemo bolnice, škole i kulturne aktivnosti u regionu", navodi se u saopštenju Kuproma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: