Oko 65.000 radnika bez posla u 2007

U Srbiji će u 2007. godini u procesu privatizacije bez posla ostati oko 65.000 radnika...

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.12.2006.

09:39

Default images

Očekuje se da u sledećoj godini bude privatizovano oko 800 društvenih preduzeća, od čega 400 putem aukcija i tendera, a ostatak kroz stečaj, kazao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Radovan Ristanović.

Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Slobodan Lalović rekao je da je u Predlogu budžeta za 2007. godinu za Tranzicioni fond iz kojeg se isplaćuju otpremnine radnicima izdvojeno devet milijardi dinara, što je za 2,5 milijarde dinara više nego ove godine.

"Sledeća godina je poslednja godina restrukturiranja srpske privrede. Predvideli smo veća sredstva upravo zbog toga što ne znamo koliko će firmi biti privatizovano iz stečaja i koliko će tačno radnika biti proglašeno viškom", istakao je on.

Prema njegovim rečima, od 2002. godine, kada je osnovan Tranzicioni fond, 170.000 otpuštenih radnika dobilo je otpremnine u vrednosti od 26 milijardi dinara.

Radnici su 96 odsto novca od otpremnina iskoristili za potrošnju, a ne kao početni kapital za ponovno zapošljavanje, kazao je Lalović i istakao da je do sada osnovano 13 tranzicionih centara u Srbiji kao pomoć ljudima koji su ostali bez posla da nadju novo zaposlenje.

On je kazao da je zbog toga pokrenut i projekat "Otpremninom do novog posla", koji će sa dva miliona evra finansirati Austrijska agencija za razvoj, a koji će početi u januaru sledeće godine.

Kako je objasnio, program predviđa da se kroz niz usluga i podsticaja radnicima pomogne da otpremnine koriste za ponovno zapošljavanje, a rezultat bi trebalo da bude da izmedju 5.000 i 10.000 ljudi proglašenih viškom pronadju posao.

Ističući da je nezaposlenost jedan od najvećih problema Srbije, Lalović je kazao da se od 2008. može očekivati realno i bitno smanjenje broja nezaposlenih, što će biti rezultat i mera koje je tokom tri godine preduzela sadašnja vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: