Cefta: Srbija najviše izvozi u BiH

Srbija je u 2006. godini od zemalja potpisnica CEFTA sporazuma, najviše trgovala sa BiH, a najmanje sa Moldavijom.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 20.12.2006.

09:22

Default images

Najviši uvoz u Srbiju, od zemalja regiona, dolazi iz Rumunije. Ukupan izvoz srpske privrede na tržišta zemalja koje su juče postale članice CEFTE, za deset meseci ove godine bio je 1,9 milijardi dolara, a uvoz je bio 1,4 milijardi dolara.

U istom periodu prošle godine vrednost izvoza iz Srbije, uključujući i Crnu Goru, u te zemlje, prema podacima Privredne komore Srbije, bila je 1,2 milijarde, a uvoza 961 milion dolara.

Učešće izvoza srpske privrede u zemlje jugoistočne Evrope u ukupnom izvozu prošle i ove godine je oko 30 odsto, a uvoza nešto više od 10 odsto.

Izvoz srpske privrede u BiH za deset meseci ove godine bio je 605 miliona, a u istom periodu prošle godine 586 miliona dolara. Uvoz iz
BiH je bio 269 miliona, a za deset meseci prošle godine 235 miliona dolara.

Ovogodišnji desetomesečni uvoz iz Rumunije bio je vredan 351 milion dolara, a prošlogodišnji 223 miliona, dok je izvoz ove godine bio 133 miliona, a prošle 112 miliona dolara.

U Hrvatsku je izvoz srpske privrede bio 204 miliona, a uvoz 271 milion dolara, dok je desetomesečni prošlogodišnji izvoz bio 159 miliona, a uvoz 206 miliona dolara.

Makedonija je u Srbiju od januara do novembra ove godine izvezla robu za 16 miliona, a prošle u istom periodu za 132 miliona dolara. Uvoz iz Srbije u tu zemlju bio je u iznosu od 241 milion dolara, a prošle godine 218 miliona dolara.

Uvoz u Srbiju iz Bugarske ove godine je 317 miliona dolara, a izvoz 122 miliona dolara. Prošlogodišnji desetomesečni uvoz bio je 157 miliona, a izvoz 73 miliona dolara.

Srpska privreda je ove godine u Albaniju izvezla robu za 25 miliona, a uvezla za četiri miliona, što je nešto više nego prošle godine. U Moldaviju izvoz iz Srbije je bio u iznosu 3,1 milion dolara, a uvoz 6,6 milion dolara i približan je prošlogodišnjem.

Precizni podaci o trgovinskoj rezmeni Crne Gore i Srbije, posle razdvajanja članica bivše državne zajednice, nisu dostupni. Pretpostavlja se da je izvoz Srbije u tu državu iznosio oko 520 miliona dolara.

Sporazum CEFTA pospešuje razvoj poljoprivrede

Sporazum o zoni slobodne trgovine pospešiće razvoj poljoprivrede Srbije, ocenjuju u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

Načelnica odeljenja za analitiku i statistiku tog ministarstva Boba Banović rekla je agenciji Beta da će sporazum omogućiti veću spoljnotrgovinsku razmenu u oblasti poljoprivrede.

Glavnu novinu predstavljaće, prema njenim rečima, nacionalni tretman proizvoda koji će omogućiti da se svi proizodi koji se prave na teritoriji regiona tretiraju kao poreklo CEFTE.

To će, kakao je dodala, doprineti velikim mogućnostima saradnje izmedju preduzeća regiona u smislu korišćenja sirovina i finalnih proizvoda, te njihov izvoz bez carina na tržište Evropske unije.

Prema njenim rečima, sve odredbe bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini koje su zemlje članice imale u oblasti poljoprivrede, a koji
se tiču carinske zaštite, prenete su u načinu i obimu i u novi CEFTA ugovor.

Banovićeva je kazala da će do 2010. godine, prema sporazumu, 95 odsto razmene u agraru biti liberalizovano.

Ratifikacija tog sporazuma, koji je potpisan danas u Bukureštu, izmedju Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH, Hrvatske, Albanije, Moldavije, Bugarske, Rumunije i UNMIK-a koji predstavlja Kosovo, planirana je od marta do juna sledeće godine, do kada zemlje potpisnice imaju rok da se dogovore o njegovoj primeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: