O izgradnji gasovoda sutra u Moskvi

Vlada Srbije i Gazprom će potpisati Memorandum o izgradnji gasovoda kroz Srbiju, investicije vredne oko milijardu dolara.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 19.12.2006.

14:46

Default images

Memorandum će potpisati srpski ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov, generalni direktor Srbijagasa Miloš Milanković i generalni direktor Gazprom eksporta Aleksandar Medvedev, navodi se u saopštenju Ministarstva eneretike Srbije.

Dokument koji će biti potpisan podrazumeva gradnju infrastrukturnog objekta čija vrednost premašuje milijardu dolara. Gasovod kroz Srbiju, dužine oko 400 kilometara, prostiraće se od granice sa Bugarskom do granice sa Hrvatskom.

U Ministarstvu kažu da će time praktično početi sprovođenje jednog od najvažnijih programa ostvarivanja Strategije razvoja energetike Srbije do 2015. godine - gasifikacija zemlje. Izgradnjom gasovoda će Srbija steći poziciju ključne države u regionu kada je u pitanju tranzit prirodnog gasa.

U saopštenju se podseća da je Ministarstvo prošle godine usvojilo i Nacionalni plan gasifikacije koji predviđa korišćenje prirodnog gasa u više od 400.000 domaćinstava širom Srbije.

Vlada Srbije podržala je izgradnju regionalnog gasovoda kroz Srbiju krajem jula ove godine. Gas bi trebalo da bude sproveden od Turske, preko Bugarske, Srbije, Hrvatske i Slovenije do severne Italije, a ranije je najavljeno da će kapacitet gasovoda biti 20 milijardi kubnih metara godišnje. Prema tadašnjim proračunima, gasovod bi Srbiji godišnje donosio 200 miliona dolara prihoda, koji bi bio deljen sa ruskim partnerom.

U Srbiji ima oko 190.000 potrošača gasa, od čega samo 1.000 industrijskih objekata i koristi se dominantno za grejanje, a procenjuje se da je oko 250.000 potencijalnih novih korisnika tog energenta. Srbija trenutno 14 odsto energetskih potreba zadovoljava gasom, a do 2020. godine taj udeo trebalo da bude povećan na 20 odsto.

Potpisan ugovor o isporuci gasa za 2007.

Preduzeće Srbijagas potpisalo je sa firmom "Jugorosgaz" ugovor o snabdevanju Srbije prirodnim gasom iz Rusije u sledećoj godini, ali nije precizirano da li je ugovorena isporuka iste količine prirodnog gasa kao i do sada - 10 miliona kubnih metara gasa dnevno, kako je ranije bilo najavljeno. "Jugorosgaz" je zajedničko preduzeće ruskog "Gazproma" i JP "Srbijagas".

Ugovor će stupiti na snagu 1. januara 2007. godine, kada ističe prethodni.

Rukovodilac Srbijagasa za odnose s javnošću Dragutin Marjanović je najavio da se do kraja nedelje očekuje i potpisivanje ugovora o isporuci dodatnih količina gasa sa mađarskim MOL-om.

Srbija je do sada iz Rusije uvozila 10 miliona kubnih metara dnevno, jer ne postoje tehničke mogućnosti da Srbiji kroz mađarski gasovod budu isporučene veće količine. Srbija od "Gazprom eksporta" uvozi više od 90 odsto potrebnih količina gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: