Beogradska berza promenila status

Berza postala profitno, zatvoreno akcionarsko društvo.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 07.12.2006.

19:14

Default images

Na skupštini akcionara Beogradske berze, usvojen je osnivački akt ove institucije koji predviđa da je berza organizator berzanskog i vanberzanskog tržišta u formi zatvorenog akcionarskog društva bez ograničenja prava glasa.

Berza ubuduće posluje kao profitno društvo. Upravna i izvršna funksija su razdvojene kroz upravni i izvršni organ. Upravni odbor ima 11 članova iz reda akcionara Berze, a bira ga Skupština direktnim glasanjem. Osnivački akt je usvojen dvotrećinskom većinom, glasovima 36 akcionara koji raspolažu sa 74 odsto ukupnih glasova.

U odnosu na prethodni period Berza je zadržala ograničenja u sekundarnom prometu svojim akcijama, s tim da se ograničenje sa kruga lica koja mogu biti akcionari Berze, sada uspostavljaju u sekundarnom prenosu akcija prethodnom ponudom akcija društvu i postojećim akcionarima, a nakon te procedure omogućava se slobodan prenos.

Takođe, na ovoj sednici Skupštine, jednoglasno je usvojen novi Statut Berze i izabran novi Upravni odbor sa mandatom od dana dobijanja saglasnosti Komisije za hartije od vrednosti na imenovanje Uprave Berze.   

Skupštini akcionara je prisustvovalo 38 akcionara sa 93 odsto glasačkih prava.

Statusne promene Beogradske berze donete su radi usaglašavanja te institucije sa Zakonom o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih istrumenata i Zakonom o privrednim društvima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: