"Jugo" u komi

Nekada najveći industrijski gigant na Balkanu i zamajac privrednog razvoja Srbije, kragujevačka "Zastava" postala je veliki problem.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.12.2006.

11:11

Default images

U poslednjih pet godina održava se uz pomoć državnih subvencija. Država je u tom periodu dala više od 80 miliona evra, ali je sudbina u firmi i dalje neizvesna.

Ministar za privredu u Vladi Srbije, Predrag Bubalo izjavio je nedavno da država neće dati novac neophodan za početak montaže "zastave 10", srpske verzije italijanskog "punta". A u poslovodstvu "Zastave" kažu da i nisu tražili na poklon novac za taj posao (potrebno je oko petnaest miliona evra) već samo garancije države. Novac bi vratili iz tekućih prihoda.

U Vladi Srbije kažu da fabrika ima imovinu čijom bi prodajom mogla da obezbedi novac za svoje potrebe. Poslovodstvo, Vlada, gradski čelnici, slažu se u jednom: oporavkom "Zastave" uposlio bi se i veliki broj zavisnih preduzeća širom Srbije. Procenjuje se da bi se uposlilo čak 70 odsto domaće privrede.

Bilo je najava da će sklapanje "punta", odnosno "zastave 10", u pogonima kragujevačke fabrike krenuti početkom naredne godine. U kupovinu potrebne opreme i alata do sada je uloženo oko 2,6 miliona evra.

Milorad Savićević, predsednik Upravnog odbora "Zastava vozila", kaže da će novac koji nedostaje obezbediti prodajom zgrada u Beogradu, delimično i od kredita. Početak montaže "desetke" će početi krajem juna naredne godine. Istovremeno, najavljuje se i nastavak saradnje sa Italijanima, tačnije proizvodnja još jednog novog modela. Veliki kamen spoticanja su i viškovi zaposlenih. Pominje se da su na otpuštanju dela radnika insistirali i Italijani, kako bi počeli da razmišljaju o ozbiljnijem strateškom partnerstvu s domaćom fabrikom.

Ono što je izvesno iz priozvodnih hala, uz odgovarajući socijalni program otići će četvrtina zaposlenih, tačnije 1.009 radnika. U fabrici je trenutno zaposleno 4.500 radnika koji prosečno primaju 22.000 dinara. Na te plate u "Zastavi" ne plaćaju poreze i doprinose.

Nedavno je fabrici bio i blokiran račun zbog tih dugovanja, ali je ubrzo odblokiran i radnici su primili plate. To, međutim, poreske obveznike u Srbiji "košta" oko milion evra mesečno, ili 12 miliona godišnje.

Prema nekim računicama, za otpremnine od 300 evra po godini staža, treba obezbediti oko milion i po evra. Vlada Srbije iz budžeta daje 100 evra, a ostatak do 300 evra bi trebalo da obezbedi fabrika.

Gradonačelnik Veroljub Stevanović kaže da je grad zainteresovan i za kupovinu "Zastave hortikultura". Reč je o dve atraktivne lokacije, površine ukupno dvadeset hektara. Gradski čelnici planiraju da to pretvore u industrijsku zonu koja bi bila primamljiva za domaće i strane investitore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: